Tuesday, November 21, 2023

Les Lions de Sicile (La saga des Florio I) - Stefania Auci

 


  • Fransk
  • 17.-21. november
  • 640 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg har virkelig en drøm om at se Sicilien - blandt mange andre steder; men der er noget særligt over Sicilien.

Den italienske forfatter Stefania Auci har skrevet en familiesaga om øens mest berømte familie udover mafiaen, som først begynder at operere i slutningen af det 19. århundrede. Trilogien er en kæmpe succes i Italien, og en miniserie på TV er netop lanceret på streamingtjenesten Disney+.

Første bind starter i 1799, hvor de to brødre Paolo og Ignazio rejser til Sicilien fra det fattige Calabrien, der har været udsat for et jordskælv. Paolo er gift med Giuseppa, og de har en nyfødt søn, Vincenzo. I Palermo vil de fortsætte deres virksomhed med at importere og sælge urter og krydderier, som jo dengang primært blev brugt medicinsk.

I 1807 dør Paolo, og onklen, Ignazio, opdrager Vincenzo. Han får en noget anden og bedre uddannelse selvom de lokale aldrig tilgiver dem at være tilfyttere - og mænd, der kommer af ingenting, som man konstant fortæller dem. Vincenzo bliver en hård mand. Hans mål bliver at "vinde" over dem. Han vil være rigere, bedre, større - men ikke nødvendigvis lykkeligere.

Vi følger familien fra den spæde start til 1868, hvor Vincenzo Florio dør 69 år gammel, og med en mandlig arving.

Jeg havde aldrig hørt om denne familie før; men de var en af de rigeste i Italien i slutningen af 1800-tallet. Vincenzo Florio opfandt tun i olie ganske enkelt! Han opdagede, at der var penge i at tilberede tunen og derefter opbevare den i olie under de rette forhold i stedet for at salte og opbevare den utilberedt som man ellers havde gjort. Senere videreudviklede han den lokale hedvin Marsala til at være en forfinet vin og ikke kun til bønderne. 

Derudover investerede han i skibe - og fik kontrakten på postfragt fra fastlandet til Sicilien; han var en god investor - og hurtigt voksede formuen selvom den lokale adel stadig snobbede ham. Det blev ikke bedre af, at han åbenlyst havde et forhold til en ung kvinde af småborgerlig stand og først giftede sig med hende, da hun fødte ham en søn efter to døtre.

Italien var igennem turbulente tider i denne periode; landet blev først samlet i 1871, og inden da var  der peroder med revolutioner, krige, kejsere og konger! Sicilien var et eget kongedømme, og til tider hørte de til Napoli på fastlandet.

Da jeg begyndte at læse romanen, anede jeg end ikke, at det var en reel historie - men pludselig studsede jeg lidt over præcisionen i årstal, navne og steder, og det blev det jo kun endnu mere interessant af. Det er nemlig godt skrevet og dokumenteret; og jeg var helt opslugt af denne farverige familiesaga - vel vidende, at det 20. århundrede nok bliver turbulent ligeledes.

No comments: