Wednesday, October 19, 2022

Silkeormen - Robert Galbraith

 

  • Engelsk
  • 15.-19. oktober
  • 592 sider
  • Originaltitel: The Silkworm
Nu er jeg jo gået i gang med Rowlings krimiserie skrevet under pseudonymet Robert Galbraith; og de skal nok spredes lidt ud over de kommende måneder og ikke læses i et stræk. Men det er altid god og let underholdning. Så da jeg var færdig med første bind, måtte jeg på en lille jagt for at investere i de to næste.

Strikes assistent, Robin, blev jo hos ham efter opklaringen om fotomodellens selvmord - men hun vil mere end blot at være assistent. Det skaber lidt gnidninger i forholdet til kæresten, Matthew, som ikke just er fan af den uslebne diamant, som hendes chef Cormoran Strike er.

Strike selv begraver sig i alt det arbejde, der er kommet efter berømmelsen - og forsøger at glemme, at hans eks nu skal giftes med en rigere og smukkere mand end ham selv. En mand, som også er intakt i modsætning til Strikes manglende halve ben. Der er stadig dæmoner på spil i hans sjæl - men de skal arbejdes væk.

Så da han opsøges af konen til en forfatter, accepterer han jobbet selvom hun næppe har penge til at betale ham. Men manden er forsvundet - og selv om han jævnligt forsvinder med elskerinder eller blot for at isolere sig og søge opmærksomhed, så viser det sig hurtigt, at det er noget andet denne gang.

Lige inden sin forsvinden har han afleveret et manuskript til sin forlægger; en eksplosiv bog, som udstiller såvel private venner som andre forfattere og hele hans tætte kreds i forlagsverdenen. Alle er karikerede og flere personlige hemmeligheder er slet skjulte i en makaber historie, der ender med et endnu mere makabert mord. En litterær iscenesættelse, som pludselig bliver til virkelighed, da forfatterens lig findes myrdet præcis som beskrevet i bogen.

Strike - og Robin - går i gang med at undersøge alle protagonisterne fra bogen; for alle kunne have et motiv med disse afsløringer. Det viser sig at være en kompleks historie, og selvom man hurtigt mistænker enken, så er Strike på de svages side.

Jeg synes det er lidt for lang en roman; næsten 600 sider for at komme til konklusionen kunne have været gjort nemmere. Samtidig er genfortællingen af romanen ret tung at forstå - ikke at det er afgørende for plottet; men det er en roman i romanen, hvor man skal afkode, hvem der karikeres hvordan.
Jeg kan se, at nogle af de senere bind i serien er oppe over tusind sider - og det er virkelig voldsomt for en krimi, der helst skal køre i et godt og hurtigt tempo. Men der er samtidig den parallelle historie om Strikes fortid, om Robins forhold til kæresten og deres samarbejde, som i slutningen af denne krimi ser ud til endelig at falde ud til Robins fordel.

No comments: