Friday, October 14, 2022

A Library at Night - Alberto Manguel
















  • Fransk
  • 12.-14. oktober
  • 375 sider
  • Fransk titel: La bibliothèque, la nuit

Forsiden kunne få én til at tro, at det er en krimi, der foregår i et bibliotek - men det er alt andet end det! En bog om biblioteker skrevet af en forfatter med en dyb kærlighed til bøger - og ikke mindst deres naturlige habitat.

Alberto Manguel er en argentinsk forfatter, der har boet flere steder i verden - blandt andet i Sydfrankrig, hvor han byggede sit drømmebibliotek til at rumme sin enorme samling af omtrent 30.000 bøger. Det er jo tal, der kan få enhver bogelsker til at drømme - med mine knap 2.000 er jeg langt derfra; og vil nok aldrig få plads til så mange.

Manguel har skrevet flere bøger om sin passion for bøger, og i netop denne handler det som sagt om biblioteker. Manguel beskriver bibliotekets historie - fra de første kendte samlinger af papyrusruller eller tabletter til det berømte bibliotek i Alexandria til de helt moderne biblioteker. Hvordan de indrettes arktiektonisk med lysfald og struktur; hvordan de organiseres (der er her flere ret utrolige systemer!); hvordan de bruges (både segregationen i USA og nazisternes systematiske udryddelse af jødiske bogsamlinger) til personlige biblioteker. Det hele er ligeledes illustreret med små tegninger og fotos, men jeg måtte stadig have gang i Wikipedia hele tiden for at tilfredsstille min nysgerrighed.

Han behandler også emner, som antallet af bøger? Han har ikke selv læst alle de mange bøger, han har - men argumenterer for, at det ikke er nødvendigt. Det er glæden ved at være omringet af bøgerne, der er udslagsgivende for ham. 

Han diskuterer organisationen - alfabetisk, tematisk, farveorden, sprogorden - der er mange muligheder. Jeg kunne se ud fra hans ideer, at min egen organisation er en skøn blanding af det hele - der er temaer med alle sprog blandet, men også flere hele reoler med fx alle de franske paperbacks i alfabetisk orden, da de er samme størrelse (og farve).

Bogen er skrevet i 2005, da internettet stadig var en nyere opfindelse - og det berører han selvfølgelig også. Specielt om det vil kunne erstatte et fysisk bibliotek - og selvfølgelig som vi ved i 2022, er der uendelige fordele ved internettet. Men at læse en avisartikel fra 1969 fx - vil aldrig give os den kontekst vi får ved at læse hele avisen fra den dag den første mand gik på månen. Jeg har selv en stor samling af gamle aviser som fx fra juli 1969; og der kan jeg jo læse om månelandingen men også konkludere en hel masse ud fra den plads og position, det har i avisen. Hvilke andre nyheder var der også den dag - og hvor rangerede de så i forhold til så stor en begivenhed?

For Manguel er læsning, bøger og biblioteker en udnyttelse af alle fem sanser; og hans kærlighed til emnet er smittende og virkelig interessant læsning. En helt fantastisk og lærerig bog!

No comments: