Thursday, September 5, 2019

To fjender - Jeffrey Archer



























  • Engelsk
  • 1.-5. september
  • 656 sider
  • Originaltitel: Kane & Abel

Efter hele Clifton-krøniken var jeg sikker på, at Archer ville være perfekt selskab til sommerferien - som for mit vedkommende altid falder i efteråret. 

Den engelske titel er jo langt bedre end den danske; selvom der ikke er tale om blodbrødre. Romanen udkom oprindeligt i 1979, men denne udgave er fra 2018 og har undergået en mindre omskrivning. Det ved jeg selvfølgelig ikke om den tilsvarende danske oversættelse har - og i så fald, hvor forskellene ligger.

Den 18. april 1906 fødes to drengebørn. William Kane i Bostons rigeste overklasse - som på den tid nærmest var at betegne som kongelige. Abel Rosnovski fødes mens hans mor dør i en skovbund tæt på et polsk gods. Han findes af en fattig livegen, som opfostrer ham sammen med familiens egne mange børn. 

William Kanes barndom er ret ubekymret; han skal blot vokse op til en stilling som præsident for familiens bank og tage den rigtige uddannelse de rigtige steder og gifte sig med den rigtige pige. Men hans livsbane ændrer sig, da faderen dør i Titanics forlis og moderen gifter sig igen. Der kunne han næsten være endt i den anden ende af samfundets skala. Men William er benhård, dygtig og temmelig kynisk! 

Abel kommer op på godset, og vokser op med godsejerens søn - måske fordi godsejeren ved, at Abel er hans uægte søn. Men Polen invaderes under 1. Verdenskrig, og er snart ikke Polen længere. Abel kommer til en fangelejr i Siberien - men han er bestemt også snu; og formår at flygte via Istanbul til Amerika.

Så i begyndelsem af 1920'erne krydses deres veje; Abel ser den rige og vil være som ham - og Kane ænser knap den fattige, som serverer hans frokost. Abel viser dog snart et naturtalent for hotelbranchen, og begynder at arbejde sig opad. Begges karrierer rammes dog af børskrakket i 1929; og de rejser sig. Igen og igen - og hver gang med flere og flere penge.

Men da Abel virkelig er nede, beder han Kanes bank om hjælp - og får afslag. Han får tilbudt pengene af en hemmelig investor; men beslutter sig for at Kane skal ned med nakken. Lidet ved han, at Kane faktisk er den hemmelige investor.

Det er årtiers had og rivalitet, der tændes. På mange måder er det nemt at se, hvor Archer fik inspirationen til sin Clifton-krønike - det er Kane & Abel trukket ud over syv bøger i stedet for en. Andre brancher - men der er stadig en noget så detaljeret gennemgang af bestyrelsesregelmenter etc. Det er samme konflikt og de samme modsætninger.

Det var ganske glimrende læsning til lange flyture og stranden; men måske lidt for meget relativt kort efter krøniken.

No comments: