Thursday, June 7, 2018

Vincent qu'on assassine - Marianne Jaeglé


  • Fransk
  • 4.-7. juni
  • 352 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Vi ved allesammen, hvordan Vincen van Gogh døde - han begik selvmord ved at skyde sig selv i maven. Det er jo i sig selv ikke det nemmeste eller mest oplagte sted at rette våbenet mod - men det er ikke desto mindre den historie verden har levet med siden 1890.

Der er i de senere år blevet fremsat en anden teori - nemlig, at han skulle være blevet skudt. Det kan man læse mange tekniske og faktuelle informationer om; men i denne lille franske roman har forfatteren digtet frit over den teori, der har været fremsat.

Ingen finder muligvis sandheden efter så mange år; og ikke mindst fordi van Gogh ikke altid var vellidt af de lokale i de små franske landsbyerm hvor han slog sig ned for at komme væk fra Paris, Gauguin, absinten - og muligvis også broderen. 

Derfor skal man jo tage historien for det, den er - fiktion. 

Kender man til van Gogh og hans liv, er det dog en yderst interessant ny vinkel at betragte historien fra. Jeg har læst en del biografier samt hele korrespondancen mellem de to brødre; jeg har læst om hans forhold til Gauguin - og kender man ikke baggrunden vil det nok være svært at få nuancerne i denne historie med.

Men Jaeglé udfordrer altså teorien ved at vise en van Gogh, der ganske rigtigt er svækket af Gauguins svigt; af broderens nyindgåede ægteskab og faderskab - men han producerer som aldrig før, og endelig begynder man at få øjnene op for hans kunst. Hans malerier udstilles i Paris og Bruxelles, og kritikken begynder at vende. Så set i det lys skulle han være mere positiv end tidligere.

Han bor i en lille landsby, Auvers, hvor han bor på gæstgiveriet. Han omgås nogle af byens unge, men mange anser han også for at være en særling eller skør. Teorien her er den, som er fremlagt videnskabeligt, at han skulle være blevet chikaneret af to unge knægte i landsbyen, som senere skulle have skudt ham. Hvorfor de gør det kommer bogen her ind på - og det er jo egentlig bare god gammeldags chikane af landsbyens nar, som det er foregået i årtusinder alle steder i verden. 

Men det går galt! Og Vincent vil ikke anklage nogen - eller kan ikke, da det først går op for ham, hvor det bærer hen...

Som sagt er det ren spekulation over en reel historie, og det kan man jo enten lide eller ej? Har man et vist kendskab til van Gogh, er det dog interessant - ellers er det nok lidt for vanskeligt at forstå baggrunden.

No comments: