Monday, June 25, 2018

La colère de Maigret (Maigret LXI) - Georges Simenon


  • Fransk
  • 25. juni
  • 187 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat?

Jeg har benyttet diverse oversigter til at finde de danske Maigret-titler - blandt andet denne; desværre stemmer de ikke helt overens med den franske kronologi, hvor der er 75 krimier. Her er der 78 - men hvor nogle findes på dansk, så mangler andre. Jeg har valgt at holde mig udelukkende til den franske kronologi, da jeg læser dem på fransk. Men det betyder, at fx denne krimi ikke har en dansk oversættelse.

Det er ærgerligt, da det er en interessant historie - hvor Maigret bliver virkelig gal i skralden! Det hele starter med en cabaret-ejer, der er forsvundet. Alle mener jo, at det er et internt opgør, som den slags ses i det miljø. Men netop denne lille mand er meget ordentlig; gift med en italiensk kvinde, og meget opmærksom på at overholde alle regler - ikke mindst skat, moms og deslige.

Et par dage senere dukker hans lig op ved Père Lachaise-kirkegården; det er heller ikke normalt for et bandeopgør - og ydermere er han blevet kvalt. Maigret ved med det samme, at det ikke er i de normale kredse, at han skal lede efter morderen. Men kan det virkelig tænkes, at hans egen advokat kan have dræbt ham? Det virker dog til, at netop det er den sidste person, han har besøgt i live.

Advokaten er udadtil seriøs og anerkendt; men alle hans sager er "nemme", hvor den anklagede slipper fri eller får en beskeden straf. Er der ikke noget lunkent der?

Maigret finder tilbage til en af de frifundne, som fortæller ham, at de betalte penge til advokaten for at slippe billigt. Disse penge gik ifølge advokaten til politiet selv - og direkte i Maigrets lomme. Man skal ikke antaste Maigrets integritet!!! Nu bliver han altså gal - som den franske titel antyder.

Men han finder jo derigennem sin morder; for den lille cabaretejer havde præcis lige så meget integritet, og ville ikke finde sig i afpresning - og det blev hans død. Maigret fænglser advokaten; men tillader, at denne kan beholde snørebånd, bælte osv. Var det med vilje? Var det for at lette det for ham at hænge sig selv i cellen samme nat?

Det er en måned siden sidste Maigret; og det var en dejlig lille krimi at følge op med. 

No comments: