Sunday, February 15, 2015

Le Roi des Halles - Secret d'Etat II - Juliette Benzoni


  • Fransk
  • 10.-15. februar
  • 487 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg var fyr og flamme for at komme i gang med anden del af Benzonis fascinerende historiske roman; indtil jeg nærmest selv forvandlede mig til en flamme. En rigtig grim influenza med flere dages temperaturer over 39 grader, gjorde det fuldstændig umuligt for mig at læse. Intet kunne jeg - og selvom det var oplagt at blive i sengen med en bog, var det for smertefuldt for øjne og hjerne.

Men nu går det da bedre og i mellemtiden ankom så tredje bind, så jeg kan hoppe direkte videre i den.

For mindre spændende er det ikke blevet i sagaen om den unge opdigtede Sylvie, som gemmes langt borte på et slot i Bretagne, som på den tid var uafhængig af den franske stat. Hverken kongen eller Richelieu kunne hente hende her - og alle tror de, at hun er død. Men efter nogle år begynder det at florere med rygter, og Sylvie må igen væk. Denne gang til et kloster midt i løvens gab; men et kloster i Paris, der er under kongens beskyttelse, og hvor man mener, at Sylvie kan være i sikkerhed uden at skulle aflægge nonneløftet.

Men den grumme Laffemas får færten af hende - endnu engang lokkes hun til Richelieu, som principielt beskytter hende; men som omgives af særdeles onde mennesker. Endnu engang falder hun i forkerte hænder og bliver reddet. Denne gang lykkes det og hun kan vende tilbage til Paris og til hoffet - og gense sin elskede François, som dog ikke værdiger hende et blik.

Hun hævner ved at gifte sig med greven af Fontsomme; en fiktiv person, men som sagtens kunne have eksisteret. Richelieu dør. Kongen dør, Og den unge Ludvig XIV tager sin spæde skridt som regent - han er trods alt kun fire år gammel.

I 1648 starter Fronden, som er adelens angreb på Richelieus efterfølger - den ikke mindre ambitiøse kardinal Mazarin. Han styrer sammen med enkedronningen landet med hård hånd, da kongen endnu er for ung til at have sit ord i den sag. 

François de Vendôme spiller en vigtig rolle i denne konflikt, hvor han får tilnavnet, som har givet bogen dens titel - Kongen af Hallerne. Hallerne var selvsagt byens marked - men omringet af Mazarins soldater var planen at udsulte byen, og François' rolle bliver at skaffe mad indenfor byens porte. Men nu er han pludselig overbevist om sin kærlighed til Sylvie, og da hendes egen mand vender tilbage fra krigen og finder François i hans slot, udvikler det sig til en duel, hvor Sylvies mand dør.

Det er igen meget fiktion påduttet historiske personer; men fakta er, at François de Vendôme i 1652 dræbte sin egen svoger i en duel - så det er i hans personlighed; og således formår Benzoni at flette fiktion og fakta sammen til en troværdig historie endnu engang.

No comments: