Friday, August 22, 2014

Hypnotisøren - Lars Kepler

  • Dansk
  • 17.-20. august
  • 585 sider

Så kom jeg heller ikke udenom den svenske krimiduo bag pseudonymet Lars Kepler; igen ikke en krimi, jeg umiddelbart ville have investeret i til fuld pris - men til 49 kroner for sådan en moppedreng menet jeg, at det var forsøget værd.

Den er som forventet utrolig letlæselig og man flyder da glimrende med i historien om lægen, der ikke længere hypnotiserer pga. en uheldig oplevelse ti år tidligere. Lægen, som fortryder sit løfte og hypnotiserer den unge Josef Ek, da denne er eneste overlevende efter en familietragedie, som kun efterlader ham og storesøsteren. Det viser sig desværre, at det er Josef selv, der er morderen - og netop denne hypnose vækker alle monstrene til live. Både den sårede Josef, som har svært ved at acceptere, at han er afsløret - men også de tidligere patienter, som ikke er interesserede i at deres historier kommer frem til overfladen igen.

Det medfører, at Eriks søn, Benjamin, bliver bortført - og det spreder endnu mere splid i det forvejen slidte forhold mellem Erik og konen, Sixan. Erik er i forvejen stærkt afhængig af medicin - hvilken slags og hvorfor finder man dog aldrig ud af! 

Nu går kapløbet selvfølgelig på at finde såvel seriemorderen Josef men også den forsvundne Benjamin. Der er historier om ungdomsbander baseret på Pokémon-princippet; der er selvfølgelig misforståelser og forviklinger - men alt i alt synes jeg ikke, at historien hænger voldsomt godt sammen. Der er for lidt fordybelse i visse af personerne og historierne - som fx Josefs baggrund for at ende som seriemorder eller Eriks misbrug. Eller den finske politibetjent Juuna, som man heller aldrig kommer uden huden på.

Til sidst eskalerer det hele, og alle reddes (som reddes skal) men først efter en lidt langtrukken slutning, som sagtens kunne have været forkortet. 

2 comments:

Donald said...

Ideen i plottet lyder ellers som en historie, der kunne komme noget sammenhængende ud af. De løse ender i den krimi er så væsentlige så jeg tror alle læsere vil blive lidt skuffede.

Tak for denne og alle de andre gode omtaler!

Nille said...

Donald,

Jeg synes desværre, at det er et gennemgående problem med mange krimier de senere år. Publikum sluger dem, og de sælges for en slik - forfatterne skal spytte dem ud på samlebånd for at holde sig i mediernes bevågenhed - og det går ud over kvaliteten!

Tak for din fine kommentar, Donald :-)