Wednesday, August 27, 2014

A Walk Across the Sun - Corban Addison

























  • Engelsk
  • 24.-27. august
  • 531 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

I julen 2004 blev det sydøstlige Asien ramt af den tsunami, som vi alle husker billederne fra i medierne. Mange mennesker døde og mange forsvandt og er aldrig fundet igen. Addisons indfaldsvinkel til hans debutroman giver et bud på en skræmmende forklaring på nogle af de forsvundne personer. Vi kommer ikke meget ind i selve historien om tsunamien, men den bliver grunden til, at Alahya og Sita - to indiske piger på 15 og 17 år - pludselig er forældreløse og på flugt. De har ikke mange valg i deres rejse væk fra bølgerne, og uheldigvis ender de hos en menneskehandler.

Alahya bliver hurtigt solgt til en høj pris - hun er jomfru og i høj kurs. Sita venter de med at 'indvie'. Men livet i et bordel i Mumbai er selvsagt ikke værdigt.

I USA er advokaten Thomas Clarke i en personlig krise efter, at hans lille pige døde af vuggedød og indiske kone forlod ham. Han har problemer på arbejde og hans fremragende karriere er i frit fald. Og så får han et ultimatum - et sabbatår for at holde ham lidt på afstand af utilfredse klienter og komme sig mentalt. Efter at have overværet en kidnapning af en lille pige på en legeplads, vælger han så at bruge det år på at arbejde for en NGO - i Indien selvfølgelig. Så kan han jo bekvemt forsøge at genforene sig med konen.

Emnet om human trafficking er absolut ikke for sarte sjæle - Sofi Oksanen beskriver det nok mere barskt og realistisk i Renselse, som er intet mindre end fænomenal. Men Addison er som sagt ved sin debutroman, og selvom han i det lille forfatterinterview i slutningen af bogen siger, at research og detaljer er utroligt vigtige for ham - så er det noget andet i praksis!

Bombay skiftede officielt navn til Mumbai i 1997 - alligevel skifter han totalt inkonsekvent mellem de to stednavne, hvilket virker sjusket og useriøst. Der er problemer med tidsfæstelser - tiden går for hurtigt, for langsomt og i alle retninger - og der mangler helt bestemt en korrekturlæsning på disse.

Men historien er jo i bund og grund en historie om det bedste og det værste i mennesket - tilsat lidt kærlighed og Kleenex-potentiale. De to søstre skilles fra hinanden, og den unge Sita når at komme fra Mumbai til Paris til USA; hun skifter konstant hænder og priserne stiger og stiger - alligevel formår hun at holde sin mødom intakt. Den tese har jeg lidt svært ved at acceptere, når man ved i hvilke miljøer hun havner. 

Samtidig arbejder Thomas på at frelse verden, og er med til at storme det bordel, hvor Alahya er fanget. Dermed får han færten af Sita og som en anden Superman flyver han kloden rundt og nærmest vader i armene på hende. Der er et element af utroværdighed, som er forstyrrende i og med, at det hele foregår over ganske få måneder. Denne heltedåd er det, der gør udslaget og til sidst er vi med i en gensynsscene mellem søstrene, Thomas og ekskonen ... blomsterguirlander og våde øjne, så man er lige ved at få en anelse kvalme.

Dermed ikke være sagt, at emnet ikke er alvorligt - men generelt er problemet med amerikanske romaner jo, at det ikke fungerer kun at tage det dystre. Og uden en happy end er det ikke en ægte amerikansk roman.

Men det er da nemt at tænke sig, at unge piger kan være forsvundet på denne måde under tsunamien. Ikke opslugt af bølgerne, men ned i andre mørkere dybder af menneskelig uhyrlighed.

2 comments:

Rikke'M said...

Åh. Det lyder som en tankevækkende roman om et umådeligt ubehageligt emne.

Nille said...

Rikke,

Bestemt et tankevækkende emne - men jeg kunne godt have ønsket lidt mere dybde. Men det er jo en amerikansk roman :-)