Thursday, August 7, 2014

Ghana Must Go - Taiye Selasi


  • Engelsk
  • 31. juli - 3. august
  • 326 sider
  • Dansk titel: Gå væk, Ghana

Retur til lidt afrikansk litteratur !!! 

Den lidt sørgelige historie om Sai-familien starter, da familiefaderen en morgen falder sammen og dør af et hjertetilfælde i sin have. Uden sine morgentøfler, hvilket  undrer familien. En splittet familie - for han er nu gift med en yngre kone hjemme fra landsbyen i Ghana, og hans oprindelige familie er i USA. Der er konen Foal, den ældste søn Olu, de to tvillinger Taiwo og Kehinde og den lille efternøler Sadie.

Inden han dør når han at gennemleve de berømte øjeblikke, hvor han genlever sit liv og tænker over sine fejl. Og dem er der nogle af. Han forlod nemlig familien og det blev hans sorg, og måske hans endeligt. Men det efterlader nu familien, som skal samles og flyve til Accra for at begrave ham og samtidig stå til ansigt til ansigt med hinanden og ikke mindst deres afrikanske baggrund og kultur; men også nogle dybe personlige ar.

Kweku forlod sin familie, da han som veluddannet læge i USA blev fyret. En totalt uberettiget fyring - men nogle skulle ofres, og der var den sorte mand den nemmeste. Skammen overfor familien var for stor. Nu var de i USA - mulighedernes land, og han havde kæmpet med fattigdom under studierne for at nå hertil. Så i stedet for at konfrontere krisen, forlader han familien og Fola sidder med en halvvoksen dreng, to teenage-tvillinger og den lille femårige Sadie, som hun får sværere og sværere ved at lade ud af 'babyrollen'. 

Hun beslutter at sende de to tvillinger til Lagos, hvor hun selv kommer fra - i håbet om, at hendes halvbror kan betale en international skole og give dem nogle faste rammer. De vender tilbage efter 10 måneder, men er forandrede. Fola kan ikke få at vide, hvad der er sket.

Og nu sidder de så alle i Accra, og skal komme over deres problematiske forhold til den far, der ødelagde familien. Det er i yderste grad en roman om immigration og kultur; hvad det gør ved et menneske at arbejde så hårdt for at blive accepteret som ligeværdig i en anden kultur. Men også om de evige bånd, der binder dem til deres afrikanske rødder og et kontinent i oprør og udvikling. I den henseende minder Selasis roman en del om Chimamanda Ngozi Adichie, som også er nigerianer - selvom hendes romaner holder sig indenfor de geografiske grænser af det afrikanske kontinent.

Men det er smertefulde beskrivelser af korruptionen og ødelæggelsen af familier. Det er også en historie om rollerne i en familie - den store, der er den boglige og lider under de to tvillingers umådelige smukhed, som alle bemærker. De to tvillinger, som er for tæt forbundne, og ikke kan frigøre sig af hinanden og finde et sundt kærlighedsliv med en anden. Udover deres tragiske nigerianske historie, er det også 'bare' historien om tvillinger, der med deres tæthed kvæler alle muligheder for andre muligheder ;-)

Og den lille efternøler, som ikke kan frigive sig fra moderens høgegreb. Som ikke føler, at hun kan måle sig med de smukke og dygtige søskende, og som først endelig giver los, da hun er i Afrika og kan genspejle sig i sin kultur og endelig se sig selv som en selvstændig person.

En meget smuk roman, som fuldt ud levede op til de fine anmeldelser.

No comments: