Friday, August 15, 2014

The Sandalwood Tree - Elle Newmark

  • Engelsk
  • 10.-14. august
  • 510 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg faldt over et godt tilbud med tre paperbacks for hundrede kroner; så er problemet jo desværre tit at finde tre styks, man gider at læse.

Så den ene endte med at blive denne, selvom den lidt corny forside absolut ikke appellerede til mig. Jeg var da nogenlunde underholdt; men det var lidt for meget sødsuppe og rosenrødt til min smag - selvom der var materie til at skrive en fantastisk bog.

Der er to periode - England/Indien i midten af det victorianske 19. århundrede, og 1947 lige inden Indien endelig genvinder sin selvstændighed. Der er to sæt personer - Adela og Felicity fra før, og Evie og Martin fra nu. Og to intriger og/eller kærlighedshistorier.

Adela og Felicity er to unge engelske piger, som vokser op sammen, da Felicity sendes hjem til England for at få en god engelsk uddannelse. Adela opdager med tiden, at hun rent faktisk er forelsket i Felicity - men det er ikke gengældt, og homoseksualitet er jo ikke populært på den tid. Felicity vender tilbage til Indien som voksen, og Adela følger efter, da forældrene griber hende i en uanstændig situation med stuepigen. De lever ukonventionelt for den tids kvinder - alene i en lille hytte, og iklæder sig snarere lokale dragter end krinoliner. Men så møder Felicity en indisk mand, og det er voldsom forbudt kærlighed. Hun dør under fødslen af deres barn, som Adela opdrager indtil hun selv dør.

Alt dette opdager den nutidige amerikanske Evie, der er taget til Indien med sin jødiske mand, som er historiker, og skal skrive om løsrivelsen fra det engelske kolonidømme. Hun har ikke meget at lave udover at lege husmor, og så finder hun de gamle dagbogsnotater. Hendes ægteskab er ved at gå i stykker efter, at manden vendte hjem fra krigen og ikke kan glemme de grusomheder, han så i Tyskland. De skændes og fjerner sig fra hinanden i takt med, at Evie drages længere og længere ind i historien om Adela og Felicity, og ikke mindst, hvad der skete med barnet, som var uægte og tilmed af blandet blod.

Selvfølgelig går det hele op i en højere enhed til sidst - alt ender lykkeligt. Lidt for meget til min smag, og der kommer ikke tyngde nok i historien om Indien. Denne bog skal i hvert fald ikke læses som en beskrivelse af Indien - blot som en kærlighedshistorie. Men til 33 kroner var det vel fin nok underholdning i nogle dage.

No comments: