Sunday, January 2, 2011

De Ti Herskere - Christian Mørk


  • Danish
  • January 1-2
  • 498 pages
Årets første bog kan uden tvivl vinde prisen om årets dårligste - det tør jeg næsten allerede sige med garanti! Den kom i indkøbsposen i juleferien i Danmark udløst af en pris på 69 kroner, og et håb om at læse noget god dansk litteratur midt i al det fransk- og engelsksprogede, jeg læser. Sådan skulle det ikke blive!

Min første undren var blot et par sider inde i bogen, hvor jeg tænkte, at den sprogmæssigt virkede som en meget dårlig oversættelse fra engelsk. Det kunne jeg dog ikke få til at hænge sammen med en dansk forfatter; men da det endelig irriterede mig for meget, bladrede jeg til slutningen, hvor der ganske rigtigt står, at den oprindeligt er udgivet på engelsk. Det ses tydeligt!!! Fx. i sætninger som 'hun fik lavet sit hår' - totalt forkert på dansk, men en ordret oversættelse af det engelske begreb 'to get your hair done'.

Det var desværre blot et enkelt af mange eksempler, hvortil skal lægges grufulde stavefejl på dansk, sjusket korrekturlæsning og simple faktuelle fejl.

Jeg blev nok fanget af forsiden, og invitationen til læsning om Venedig i middelalderen - men måske skulle jeg have tænkt mere over, at de fem stjerner var givet af Ekstrabladet; det siger temmelig meget om niveauet desværre.

Om jeg forstår, hvornår dillen med at skrive romaner om okkulte hemmeligheder, som kan vælte den moderne verdensorden stadig kan sælge efter Dan Brown, Steve Berry og alt for mange andre dillettanter, som har forsøgt sig ud i genren? Det kan de åbenbart, selvom jeg kun mistede 69 kroner og nogle timer af mit liv, imens jeg trods alt kæmpede mig igennem endeløse sider af gentagelser og sødsuppekærlighedsscener på linie med, hvad Barbara Cartland sikkert skrev i sine skolehæfter som første håbløse udkast.

Ganske vist foregår historien i Venedig - men ikke i middelalderen, som man fejlagtigt forledes til at tro. Det er de første tyve sider; hvorefter vi bliver hevet ind i denne groteske historie om De Ti Herskere og moderne ris-DNA. De Ti Herskere har eksisteret - de eksisterer heller ikke længere; men principielt kan Mørk jo sagtens tage sig nogle friheder og forlænge deres eksistens med 200 år. Men så skal det gøres ordentligt, og ikke med side efter side med lejemordere, som tydeligt er inspireret af Lisbeth Salander & Co.

De sidste mange sider læste jeg virkelig diagonalt for at få den overstået - og der var da også et uendeligt skønt moment... da sidste side var vendt, og jeg lettet kunne rejse mig og smide den i skraldespanden, hvor den hører hjemme.

4 comments:

Donald said...

Advarsel taget ad notam! Må jeg benytte lejligheden til at ønske godt nytår!

Nille said...

Donald,

Ja, den er ikke værd at spilde tid eller penge på!

Godt nytår til dig også :-)

Lise Bidstrup said...

Kære Nille


Jeg har et langt børne- ungdomsforfatterskab bag mig og har nu skrevet to voksenbøger.
Jeg ville høre, om du kunne være interesseret i at få et anmeldereksemplar af min ene voksenbog tilsendt, til anmeldelse på din blog?
Bogen hedder "Afkørsel 12 til Caribien", og du kan læse mere om der her: http://LISEBIDSTRUP02C.BLOGSPOT.COM/

Venlig hilsen Lise Bidstrup
www.lise-bidstrup.blogspot.com

lisebidstrup@stofanet.dk

Nille said...

Kære Lise,

Jeg har set på din blog, og det ser absolut spændende ud. Jeg sender dig en separat mail.

Venlig hilsen
Nille