Tuesday, October 19, 2010

Random Acts of Heroic Love - Danny Scheinmann


Perfekt ferielæsning!!! Ikke for tungt og heller ikke for ulideligt let - og delt op i mange kapitler, som gør det velegnet til ferie, hvor man ikke læser i timevis i træk.

Romanen binder to personer sammen - over årtier, og selvfølgelig (som man kan gætte sig til fra starten) er der en forbindelse mellem de to historier. Den ene er den unge mand Leo Deakin, som er rejst til Sydamerika med sin kæreste Eleni; på deres rundrejse med primitive transportmidler dør Eleni i et trafikuheld i Ecuador, og Leo rejser alene hjem til England. Han er fuldstændigt knust, og kan slet ikke kommer videre med sit liv eller se nogen som helst mening med det eller grund til at arbejde sig ud af sorgen.

Parallelt læses historien om den unge Moritz Daniecki, som tager afsted som soldat i 1. Verdenskrig i en lille polsk landsby. Han efterlader sin elskede Lotte, men tanken om at han skal tilbage til hende bærer ham igennem krigen. Da han bliver taget til krigsfange og sendt i en fangelejr i Siberien, flygter han til fods - og begynder gåturen hjem. Tusindevis af kilometer kun i håbet om, at Lotte stadig er der, når han når frem efter flere års rejse.

De to historier flettes stille og roligt sammen - hvor den ene intet håb har, så overlever den anden udelukkende på et spinkelt håb baseret på næsten ingenting. Lotte og Moritz har knapt kysset hinanden, hvorimod Leo og Eleni har levet sammen i flere år.

Leos depression bliver til stigende bekymring for såvel hans venner som hans familie; men Leo har aldrig været tæt på sin far, som er en indelukket person med nogle åbenlyse traumer. Leo ved blot, at faderen mistede sine forældre som barn - men han kender ikke hele historien; og slet ikke den sande historie. For Leos farfar var denne Moritz - og Leos far overgiver ham denne historie for at hjælpe ham - og vel i realiteten også sig selv.

Det lyder meget rosenrødt og lidt for sødsuppeagtigt; men der var barske krigsbeskrivelser, der var vanvittigt morsomme scener især med Moritz og hans utrolige rejseledsager på turen tilbage til Polen. Hvert kapitel indledtes med et billede af dyr, der parrer sig eller blot er i tæt kontakt og med et lille citat, som gjorde det temmelig underholdende. Det var en glimrende historie - men absolut i den lette genre, ja! Men det er lige den slags, der skal til på ferier.

No comments: