Tuesday, February 10, 2009

Pigen, der legede med ilden - Stieg Larsson


Den har stået på reolen længe - måske fordi 1. bind blev læst på kun en enkelt dag. Det regnede jeg måske også med, at denne ville... og så er jeg bare aldrig rigtig blevet fanget af det hype, der er omkring Stieg Larsson.

Det tog mere end en dag - jeg synes virkelig, at starten var lang og irriterende... de første 200 sider væver man rundt uden at komme nogen veje. Selvfølgelig bliver man fanget i den hektiske stemning, der bygges op igennem bogen - men jeg vil aldrig komme til at se det interessante i udpenslede voldsscener - som fx boksekampen mellem Paolo Roberto, Miriam Wu og 'uhyret' i den nedlagte lagerbygning. Det er en ting, man i en film kan abstrahere fra - men det der tager 20 sekunder på et lærred, strækker sig desværre over flere sider.

Har man sympati med Lisbeth Salander? Jeg synes, at det er lidt svært at forholde sig til... uagtet, at hun har haft en imponerende begivenhedsrig barndom fyldt med svigt fra alt og alle, så opfører hun sig jo stadig (små)kriminelt - man lænser jo ikke ustraffet en konto for flere milliarder. Det er måske det aspekt, der irriterer mig lidt... jeg kan ikke rigtig forholde mig til hende - og slet ikke Blomkvists accept af hende som forbryder.

Jeg er fuldt og fast overbevist om, at jeg ikke skal se filmene - men muligvis læser jeg den sidste roman. Mest fordi den præcis tager tråden op efter denne; i modsætning til bind 1 og 2. Men absolut ikke før den findes i en billig udgave!
------------------------------------------------------------------------

Je l'ai sous la main depuis bien longtemps - et sans trop savoir pourquoi j'hésitais? Peut-être parce que le premier tôme a été dévoré en une seule journée - pas tant pour sa capacité de passionner que par sa facilité de lire - ou tout simplement parce que le virus Millenium ne m'a jamais piqué. Premièrement je ne suis pas une grande fan de polars - mais dans ce genre j'ai alors préféré le norvégien Jo Nesbø.

Comme pour le premier le début m'a semblé long - sans logique et partant dans tous les sens sans sembler mener vers un but précis. En plus il m'a semblé plus long que dans le premier - autant dire que je ne l'ai pas lu en une journée. D'autre part j'ai horreur de scènes de violence décrites dans des livres. Dans un film - sur l'écran - cela peut être fini en 20 sécondes; mais dans un livre ou chaque geste est dépeint à l'infini, j'ai l'impression de vivre ça au ralenti - et à travers plusieurs pages. Ca ne me capture pas du tout - et dans ce livre il y a plusieurs longs moments violents!

Finalement je trouve compliqué de sentir de la compassion pour la petite punk Lisbeth Salander - finalement elle est un hacker; elle a vidé un compte des milliards de couronnes; elle est armée - et elle ne récule peut-être tout juste devant le meurtre... et encore! Cela dépend de qui elle a en face. Donc - difficile à s'identifier avec cette pauvre petite fille qui a tant souffert dans son enfance - de par sa famille et les autorités. Seul bon point étant que tous les mystères sont finalement dévoilé!

Je n'irai pas voir le film du premier tôme qui sort très bientôt - dans quel but??? Je lirai sans doute le dernier tôme - quand il sortira dans une version poche pas trop chèr. Il ne vaut à mes yeux pas le prix du relié!


6 comments:

Dorte H said...

Jeg er egentlig ikke sikker på, det er meningen at Lisbeth Salander skal være så sympatisk. Jeg ved ikke om du fulgte med, da jeg diskuterede Salander og Blomkvist på min blog, men Stieg Larsson spekulerede jo på, om Pippi Langstrømpe ville være blevet til en psykopat som voksen. De er som regel ikke ligefrem elskelige, og det er kvinder med Salanders forhistorie nok også sjældent.
Ligesom så mange andre læsere tror jeg, trilogien kunne have vundet ved en vis opstramning og redigering, men som omstændighederne er, vil jeg hellere læse den uredigeret end undvære. Det er i hvert fald en anderledes serie, og jeg har hele tiden set den mere som ´magisk realisme´ end socialrealisme, trods de dystre emner, han tager op.

Nille said...

Dorte,

Jeg søgte hurtigt på din blog, da jeg skulle skrive - men det så så interessant ud, at det må blive, når der er mere tid!

Denne uge er jeg desværre totalt nedlagt af arbejde - der blev lige 10 minutter til at få den popst ind... men ellers er jeg vist ude af blogland et par dage! Det er nok med 10 timer om dagen på kontoret ;-)

Men jeg glæder mig til at læse det!

Louise said...

Jeg har været ret begejstret for hele "serien", men i bakspejlet synes jeg absolut, at 1 + 3 var de bedste. Nummer 2 var jeg egentlig heller ikke så vild med, og som dig læste jeg den heller ikke ligeså hurtigt som jeg læste nummer 1. Men jeg synes så bestemt, at du skal læse den sidste.....og jeg skal se filmen :o) Så kan jeg fortælle dig om den.

God fornøjelse med arbejdet, og på gensyn i blogland når du kommer op til overfladen igen!

Carsten said...

Jeg mangler stadig at læse 3'eren. Den står på reolen, men jeg ved egentlig ikke om jeg får det gjort. Jeg var totalt optaget af de to første, og læste dem lynhurtigt på en lille afslapningsferie i sommerhus. Men derefter fik jeg nok bare for meget af Stieg Larsson mig her og Stieg Larsson mig der. Det er som om Danmark ikke har læst andet de sidste par år - eller også er det bare mig der føler mig propmæt af al virakken om serien.

Nille said...

Louise,

Jeg glæder mig til at høre, hvad du mener om filmen! Måske når den en dag kommer på DVD - jeg ved i øvrigt heller ikke, om den får premiere hernede?

Jeg skal absolut læse 3'eren - jeg overvejede den på fransk - men det ville vist være lidt synd.

Jeg venter på billigudgaven en gang jeg er hjemme i landet ;-)

Nille said...

Carsten,

Jeg havde lidt samme (mod)reaktion - men købte jo alligevel den første for at se om postyret var begrundet.

Jeg ville aldrig købe hele serien indbundet til 900 DKK - det er der andre mesterværker, der er værd! Men som sommerhusunderholdning er det udemærket - og udfra den betragtning køber jeg nok også 3'eren.

Men jeg kan sagtens vente - ligesom 2'eren faktisk stod på reolen i 8-9 måneder - helt uden problemer ;-)