Saturday, March 23, 2024

Le Rocher de Tanios - Amin Maalouf


 














  • Fransk
  • 20.-23. marts
  • 280 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

En lidt ældre roman, som vandt den franske Goncourt-pris i 1993, men ikke desto mindre er tidsløs!

Amin Maalouf er en fransk-libanesisk forfatter; medlem af Académie Française og han har skrevet en lang række historiske romaner, der foregår i Mellemøsten og Centralasien. Han har ligeledes skrevet den imponerede fortælling om sin families historie.

Denne fortælling foregår i bjergene i hans hjemland, Libanonm i begyndelsen af det 19. århundrede og er baseret på historiske begivenheder. I begyndelsen af 1800-tallet var Libanon en del af det Osmanniske Rige, og den lille landsby Kfaryabda styres af en lokal sheikh, som igen styres af emiren. De adskiller sig fra store dele af befolkningen ved at være drusere - altså en kombination af de tre monoteistiske religioner.

Sheikhen nyder stor anseelse i den lille landsby, men har også rygte af at være en kvindebedårer - og da slotsforvalterens hustru, Lamia, føder drengen Tanios er der tvivl om faderskabet. Tanios selv kommer til at lide under disse rygter, og han fjerner sig fra sin familie og landsbyen og søger tilflugt hos den engelske præst, hvor han studerer. 

Der er en stigende konflikt mellem engelske og franske interesser i at styre det allerede dengang turbulente område; Tanios drages ind i den konflikt som han efterhånden drages mod et mere klasseløst samfund - ikke mindst grundet hans ambivalente følelser over for den mand, der muligvis er hans far.

Historiens klimaks kommer da hans far - i hvert fald den antagede biologiske - dræber en patriark for at hævne sønnens ulykkelige kærlighed, og de to flygter til Cypern. Denne del er baseret på den sandfærdige historie om mordet begået af en Abou-Kichk; og episoden bliver starten på en mindre revolution i det lille bjergsamfund, men også fortællingen om forholdet mellem far og søn. 

Det er en relativ kompleks lille roman ikke blot grundet den historiske kontekst; men også med symbolværdierne i Tanios oprindelse, uddannelse, flugt og hjemvenden som helten, der har mulighed for at overtage sheikhens plads, Blot for endeligt at forsvinde og blive til en legende, der lægger navn til en klippe i forfatterens hjemby. Det er en blanding af fiktion og fakta leveret i eminent mellemøstlig tradition.

No comments: