Friday, December 3, 2021

A Song Flung Up to Heaven - Maya Angelou

 

  • Engelsk
  • 1.-3. december
  • 192 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Sjette bind af Angelous erindringer fortsætter igen, hvor sidste bind slap. Angelou er rejst tilbage til USA, hvor hun vil arbejde sammen med Malcom X i hans bevægelse. Hun ankommer til New York, og taler med ham i telefonen - men inden hun kan begynde arbejdet, vil hun tilbringe nogle uger sammen med moderen i San Francisco. Det viser sig at blive fatalt, da Malcolm X bliver dræbt to dage senere. Hun kunne jo intet have gjort; men der er fortrydelsen over ikke at have mødtes med ham bare lige den ene aften - og især da hun senere besøger det teater, hvor det skete under et offentligt møde.

Det slår hende helt ud af kurs, og hun flytter nu til Hawaii, hvor broderen Bailey bor. Endnu engang vender hun tilbage til det, hun havde lovet sig selv at droppe - denne gang som sanger i diverse restauranter og natklubber; selvom hun ved, at hun ikke er specielt dygtig. 

Hele sit liv igennem må man sige, at hun er spontan - men også fleksibel! Hun finder altid en vej ud; selvom den nogle gange tager krogede omveje. Så nu rejser hun tilbage til fastlandet, og tager et job som dør-til-dør-interviewer samtidig med, at hun mere seriøst begynder at skrive. 

Der er en temmelig komisk passage, da hendes afrikanske elsker fra Ghana pludselig dukker op i USA, og forventer at hun nu er kommet til fornuft og vil indfinde sig i sin underdanige kvinderolle, og rejse med ham hjem til Afrika. Det er morsomt, fordi det minder mig så uendeligt om den rolle, som man har forsøgt at sætte mig i også - visse ting er åbenbart universelle i tid!

Det er et lidt rodløst liv, hun lever i disse år fra 1965-68; hun kan ikke finde et reelt formål med sit liv, hun er igen overvejende single (officielt), og da Martin Luther King overtaler hende til at tage et job for hans bevægelse accepterer hun. Hun skal rejse rundt i USA og promovere hans bevægelse, som nu er ved at vokse sig stor - og dermed "farlig" i oppositionens øjne. Endnu engang skal hun lige have nogle praktiske ting til at falde på plads - og mens det gør det, sker der selvfølgelig det, at MLK bliver dræbt.

Så endnu engang ryger alle hendes illusioner sig en tur, og hun rammes af en seriøs depression indtil hendes venner - deriblandt Baldwin - overtaler hende til at skrive det, der skulle blive til første bind af hendes erindringer og udkomme året efter i 1969.

No comments: