Sunday, December 12, 2021

Undervejs - Tom Buk-Swienty

 


  • Dansk
  • 7.-12. december
  • 456 sider

I forbindelse med Dronningens 50 års jubilæum udkom der adskillige bøger med forskellige vinkler på "historien".  Jeg faldt for denne erindringsbog, som dækker årene indtil Margrethe blev dronning - altså alt andet end de 50 år vi skal fejre i januar.

Bogen er opstået ud af interviews mellem Tom Buk-Swienty, som jo har skrevet mange fantastiske biografier af fx Karen Blixen, og Dronningen. Materialet er så efterfølgende blevet organiseret i en kronologisk tematisk orden.

Hvis man har læst tidligere biografier - eller blot fulgt Dronningen i medierne - er der selvfølgelig en del gengangere i historier og billeder. Men der er også mange nye anekdoter og dybere tanker - og helt nye private fotos.

Man fornemmer virkelig Dronningens mestring af sproget og finurlige måder at udtrykke sig på. Forfatteren har på smukkeste vis respekteret Dronningens ord, og kondenseret det enorme materiale til en flydende fortælling, hvor man føler at man hører Dronningens stemme selv fortælle det hele.

Det ville være fantastisk, hvis der kom en tilsvarende bog om de 50 år, der fulgte efter! Måske materialet er lavet og vi en dag bliver overraskede?

Vores Dronning må nemlig siges altid at have noget klogt at sige - og på en ganske særlig måde.

No comments: