Monday, November 7, 2016

Le tabac Tresniek - Robert Seethaler  • Fransk
  • 2.-4. november
  • 271 sider
  • Dansk titel: Endnu ikke oversat

Den østrigske forfatter, Seethaler, er tidligere oversat til dansk med romanen Et helt liv, som er blevet sammenlignet med Williams' roman Stoner. Selv havde jeg dog ikke hørt om ham, før jeg samlede denne op i Belgien. Men der er bestemt potential til at læse mere.

Vi er i Wien i 1937. Eller faktisk lidt før - for den unge Franz bor lidt ude på landet med sin mor, hvor de lever af en månedlig ydelse fra moderens beundrer/elsker - og måske Franz' far? Men da han dør, sender moderen ham til Wien for at arbejde. Her bor og arbejder han for Otto Tresniek, som har en lille tobaksforretning, der ligeledes sælger aviser og blade. Det er hårdt arbejde for den unge mand, som samtidig får øjnene op for, hvad der sker i verden netop da. Ikke mindst da forretningens facade overmales, da en af deres kunder er Sigmund Freud.

Franz vil også gerne finde kærligheden - men ved slet ikke i sin naivitet, at det han tror er en sød pige, nok snarere er en prostitueret. Så han finder en ven i netop Freud, selvom hans første råd til den unge mand ikke imponerer ham. 

Men byens atmosfære bliver mere og mere anspændt, og snart må også forretningen lide under det. Samtidig forsøger Franz at beskytte moderen - de ugentlige postkort er nok så uskyldige, og fortæller ikke den fulde sandhed om gruen i byen eller Tresnieks endeligt.

Franz forsøger selv at klare skærene - men det ender sørgeligt. 

Det gør dog ikke bogen mindre god; det var nok en nødvendig melankolsk afslutning på et kapitel i historien, hvor der jo ikke var meget godt at komme efter.

Seethaler beskriver fint den unge mands konfrontation med en verden, der går fra barndommens uskyld til krigens gru på få øjeblikke. 

No comments: