Wednesday, September 14, 2016

En mand der hedder Ove - Fredrik Backman  • Dansk
  • 12.-13. september
  • 359 sider

Det er jo sjældent, at jeg læser skandinavisk litteratur - men jeg havde jo hørt om Backmans romaner, og da jeg faldt over to af dem til 70 kroner stykket i supermarkedet, var det jo en investering, der ikke kunne gå helt galt. Så den første fik jeg lige slugt på et par dage inden jeg strøg til Bruxelles, hvor jeg så til gengæld ikke åbnede en bog i hele fem dage. Der var andre og bedre ting at tage sig til 'derhjemme'.

Men historien om Ove er dejlig livsbekræftende og morsom! Ove er 59 år gammel og enkemand; han taler til konen ved hendes gravsten og planen er faktisk at møde hende igen - meget snart. Ove vil nemlig begå selvmord, for nu hun er væk, er der ikke meget sjov ved noget. Det har der faktisk nok aldrig rigtigt været for Ove - men hun kunne i det mindste give ham glæden ved livet.

Netop som han skal til at gennemføre sin handling, bliver han afbrudt af de nye naboer, som brager ind i hans hus og postkasse. Hvilket jo kun giver Ove anledning til at brokke sig højlydt over de mange fjolser, der render frit rundt i verden. Dem er der mange af ifølge Ove - for alting skal helst gå efter en plan, som nok kun Ove selv kender. Han kan ikke lide, når regler ikke bliver overholdt - eller når folk for eksempel pludselig køber en udenlandsk bil efter at have kørt i svenske biler hele deres liv. Man skal have nogle principper - og stå ved dem!

Men nu vendes hele hans verden på hovedet. For nabofamilien med den unge gravide udenlandske kvinde, hendes svenske mand og deres to små piger popper op alle vegne, og drager ham ind i en masse ting. Nabokvinden har jo nok luret, at Ove er depressiv og suicidal - og bruger disse undskyldninger til at tvinge ham ud i verden igen. Det lykkes så godt, at Ove snart involveres i alverdens ting; han får en kat; han hjælper unge drenge og ikke mindst bliver han genforenet med en anden nabo med hvem han har ligget i krig i årevis. Altsammen ikke uden at brokke sig gevalddigt - for det hører jo ligesom med.

Ove forsøger dog flere gange at begå selvmord - men det mislykkes hver gang; eller det går helt galt som da han vil kaste sig ud foran et tog og ender med at redde en anden mands liv. For Ove har aldrig før brudt sig om andre - pånær konen.

Det er morsomt - og det er livsklogt; og jeg kneb en tår ved bogens slutning må jeg nok indrømme. Det er en sjældenhed! Men jeg nød virkelig Backmans historie.

4 comments:

Rasmine said...

Tak for den anmeldelse!

Jeg gik straks på amazon.com i håb om at finde den svenske original som e-bog der, men nej! Bogen var der på alle mulige europæiske sprog, selv på norsk og dansk, men altså IKKE på svensk. Besynderligt!

Jeg må prøve at finde den som e-bog i Sverige i et format, som jeg kan håndtere.

Rasmine said...

Det hedder sig jo, at det første, man bliver blind på, er øjnene. Jo, amazon.com har faktisk bogen som e-bog på svensk, og den er nu købt.

Rasmine said...

- Og så alligevel ikke. De har den, men ikke som e-bog. Jeg må alligevel i gang med de svenske boghandlere :-(

Nille said...

Rasmine,

Så håber jeg ikke, at du bliver alt for skuffet - det er jo ikke Molière! Men jeg kunne faktisk godt lide hans gammelmandsmavesurhed!

Måske det er bedre at læse den på svensk - i hvert fald er jeg da temmelig sikker på, at det ikke hedder 'gaffertape', som den danske oversætter havde fået det til!

Hvad med her:
http://www.adlibris.com/se/sok?q=en%20man%20som%20heter%20ove&pn=1&na=9789137138114&ps=10

38 SEK - det er jo ikke helt galt, hvis man ikke kan lide den!