Monday, April 14, 2014

Marco Effekten - Jussi Adler-Olsen

  • Dansk
  • 12.-13. april
  • 506 sider


Set i bakspejlet ville jeg måske have vundet noget ved at læse Afdeling Q-serien i den rette rækkefølge; men det har været lidt svært, når man nu ikke på en nem måde har adgang til danske bøger. Men jeg er faktisk glad for, at jeg holdt ved og endte med at købe den sidste i serien. Jeg synes stadig, at nummer 1 og 2 var langt de dårligste med de åbenlyse henvisninger til eksisterende danske personer og uendeligt amatøragtigt camoufleret.

I Marco Effekten er vi ude i relevante samfundsmæssige problemer med både misbrug af ulandshjælp, bankkrak og romaer, der tigger i Københavns gader. Og vi når et skridt videre i opklaringen af den mystiske og morsomme Assads fortid - muligvis i Abu Graib-fængslet under Saddam Husseins styre?

Der er fart på lige fra starten, og igen tog det mig faktisk ikke mere end en anelse af lørdag eftermiddag og lidt mere intens søndagslæsning, før jeg var færdig. Men det ærgrer mig stadig grusomt, at der til tider er eklatante fejl og manglende research - som fx i denne roman, hvor den korrupte embedsmand René Eriksen skal modtage en UPS-forsendelse fra Curaçao; desværre arbejder jeg selv i denne branche og UPS servicerer ikke Curaçao. Han kunne have valgt et andet kurérfirma, men hvorfor lige det eneste, der ikke kan levere. Og desuden scanner man ikke et foto af en kvittering i dag - man tilføjer modtagerens emailadresse til forsendelsen, og vedkommende får automatisk alle opdateringer om, hvor pakken er.

Jeg fandt en anden fejl undervejs også - men den er lykkeligvis glemt nu.

Når det er sagt, så synes jeg bestemt, at de andre personer udover Rosa-Carl-Assad-trekanten var langt bedre aftegnede - man kan sagtens leve sig ind i den stakkels Marco, men også de to ældre bøsser kan man fint se for sig. Og at hente afrikanske drengesoldater ind i historien gav en genial krydring, som levendegjorde den grusomme mandejagt i Københavns gader.

Man kan jo også stadig undre sig over Carl og Assads til tider uortodokse metoder; det kan næppe behage politietaten, at man fremstiller dem på denne vis - men det er selvfølgelig med til at skabe billedet af det skæve trekløver - og jeg morer mig også stadig over, hvor mange kamelordsprog den kloge Assad kender.

Alt i alt en langt bedre oplevelse end forventet - kommer der mon flere?

2 comments:

Ida Thordis Mølmer said...

Jeg synes også, at Marcoeffekten var virkelig god, hvertfald i forhold til andet bind i serien, som jeg stadig finder ufattelig kedelig og uinspirerende.

I forhold til dit spørgsmål; om der kommer flere, så kan jeg fortælle, at der i alt kommer ti bind. Jeg så Jussi Adler-Olsen til krimimessen i Horsens for nylig, hvor han læste en smule højt fra næste bind (som måske kommer til at hedde Mirakelmageren). Han fortalte også, at vi i syvende bind får Roses historie og i ottende får Assads (jeg synes efterhånden også, at han spiller mere og mere på Assads hemmeligheder).

Jeg glæder mig!

Nille said...

Velkommen til Ida og tak for din kommentar!

Det bliver spændende, at der endelig løftes lidt af sløret for de to personers hemmeligheder. Det vil jeg glæde mig til - for ja, jeg vil nok ikke køde de første dyre udgaver men vente til de er lidt billigere. Jeg synes, at 300 DKK er for meget for noget, jeg læser på 2 dage. Men det er jo god underholdning alligevel. Selvom der tit er lidt sjusk med researchen.