Saturday, April 12, 2014

Hexagone - Lorànt Deutsch


  • Fransk
  • 6.-11. april
  • 459 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Deutsch's fantastiske bøger om Frankrig har næppe megen interesse uden for landets grænser; ikke desto mindre er han en fabelagtig historiker, der kan fortælle en historie så man fornemmer personer som Caligula, Hannibal, Jeanne d'Arc osv. som levende personer.

Efter sin bog om Paris' historie fortalt ud fra de parisiske metrostationer, kaster han sig nu over de franske veje. Det lyder jo banalt - men veje er jo netop en kæmpe del af vores historie. Det er vejene, der har bragt de første mennesker videre rundt i verden; det er vejene, der har været afgørende for krige og kampe om landegrænser, og det er vejene, der har skabt et samfund af handlende, rejsende - os!

Bogen er delt op i kapitler per århundrede - og vi starter allerede i 6. århundrede før JC - der er lang vej op til i dag; men Deutsch tager et århundrede ad gangen, og henlægger historien til et stykke vej i Frankrig, hvor netop det århundredes historie var afgørende for landet. Det er vanvittigt spændende at betragte landets udvikling fra den vinkel og de mange kapitler inden vi overhovedet nåede Middelalderen var for mig de mest bjergtagende.

Han krydrer sine historier med anekdoter om de steder og hvordan og hvor man kan finde dem i dag. Han anskuer historien med vores moderne øjne lige så godt som med datidens, og formår at overbringe historier så man også griner af, hvor lidt tingene egentlig ændrer sig. Som da diligencen blev opfundet i 1700-tallet, og hoteller og restauratører langs landevejene blev sure over, at man tog deres levebrød fra dem, når hestevognene nu kørte om natten. Alle fremskridt er altid på bekostning af noget andet - men Deutsch trækker linjerne mellem den gamle historie, og hvordan den har betydning for vores liv i dag.

Jeg ved ikke, hvad han kaster sig over næste gang - men jeg håber, at han fortsætter!

No comments: