Sunday, January 5, 2014

mågelatter - Kristín Marja Baldursdóttir


 
 
 

  • Dansk
  • 4.-5. januar
  • 383 sider
 
 
En af de bøger, jeg uden tvivl har genlæst flest gange er Wassmos trilogi om Dina - den stærke norske kvinde, der styrer sin skæbne og sin verden med hård hånd. Der er noget ved de nordiske kvinder i litteratur, som man ganske enkelt ikke finder i latinsk litteratur. Så da faldt jeg over et tilbud på 3-for-2 i Gyldendals Pocket-serie var jeg ikke nervøs for at snuppe tre romaner af en for mig totalt ukendt islandsk forfatter. Og jeg er bestemt ikke skuffet over den første, som jeg var ude af stand til at lægge fra mig!
 
Agga er en 12-årig pige i en lille islandsk fiskerby. Hendes forældre døde, da hun var spæd og hun vokser op i et hjem domineret af kvinder - mormoderen, dennes svigerinde Kidda - som bor i kælderen det meste af tiden, de to tanter Ninna og Dodo og nu pludselig også Freyja, som er vendt hjem fra Amerika. Vi er i 1950'erne, hvor livet stadigt er barsk efter krigen, og der leves på rationeringsmærker. Morfaderen er fisker og væk i lange perioder ad gangen, og så styrer kvinderne huset og Kidda kommer op fra kælderen.
 
Den hjemvendte tante vender op og ned på det hele. Hun er anderledes. Hun har kufferter fulde af parfumer og tøj, som man ikke kender til på disse kanter. Hun vandrer lange ture langs klipperne og vandet ved nattetide. Hun spiser aldrig ovenpå, men propper sig med mad i kælderen hos Kidda blot for at kaste det hele op igen. Hun har hår så langt, at det når ned under hofterne. Hun er på samme tid fascinerende og skræmmende for den lille pige.
 
Og for hele landsbyen - drukkenboltene, som alle som forelsker sig i hende, da hun sælger dem finsprit på apoteket. For Aggas venindes bror, som bliver hendes personlige frisør og er landsbyens eneste bøsse. For de yngre mænd i byen - betjenten Magnus og doktorens søn Theodor, som begge gør kur til hende. Hun virker dragende på dem alle, og Agga får pludseligt travlt med at flintre byen tyndt for at holde øje med alt, der sker. Det er stor omvæltning i forhold til hendes hidtil mest ophidsende beskæftigelse - at besøge Magnus på politistationen og forhøre sig om antallet af mænd i detentionen!
 
Freyja er den mystiske kraft, som bevidst eller ubevidst, vender op og ned på alles liv. En venindes mand dør i en brand. Ingen udover Agga synes at se de dystre sider i hende; hun ser en elverkvinde, der observerer dem alle dansende i hendes snore som marionetter.
 
Bogen foregår over en periode på knap to år, hvor Agga på skift kæmper med og mod Freyjas indvirkning på dem, og man er totalt grebet af denne lille bagkloge piges vinkel på livet. Men samtidig er hun selv ved at blive kvinde, og kæmper med denne splittelse i hendes krop og sind, som hun gennemgår. Hun bliver sat på en barsk prøve, da det ultimative drama hænder, og det bliver et spørgsmål om at være med eller mod kvinderne i familien. De stærke kvinder, der i bund og grund styrer dette samfund, hvor mænd ikke er til stede i dagligdagen og ikke ved besked med, hvad der så foregår.
 
Freyja er ikke en Dina-person; man får ikke den samme sympati for hende - men man fornemmer den determination hun har, da hun må vende hjem fra et nederlag i Amerika. Man aner hele tiden, at der er dæmoner i hende, som de andre voksne ikke fornemmer og Baldursdottir gør det til en gribende fortælling om valg.No comments: