Saturday, July 17, 2010

La nuit la neige - Claude Pujade-Renaud


  • French
  • July 11-15
  • 459 pages
  • Dansk titel: Ikke oversat

Den spanske arvefølgekrig er et ualmindeligt spændende kapitel i historien i mine øjne. At en mand - konge - dør uden at efterlade sig arvinger, og dermed sætter en lavine af krige, intriger og politisk rænkespil i gang er da fascinerende.

Denne roman tegner et noget andet billede af den epoke - eller set med andre øjne. De to hovedpersoner er Anne-Marie de la Tremoille, som af Ludvig den 14. blev sendt til Spanien for at være en slags guvernante for den nyvalgte konge Filip den 5., som var barnebarn af Ludvig den 14.; og hun tilbringer mange år med at være det tætteste menneske på kongen og hans barnedronning Marie-Louise af Savoien.

Men den unge dronning dør, og kongen skal straks have sig en anden hustru - valget falder på Elisabeth Farnese, som er noget mere moden, da hun ankommer til Spanien. Hendes første handling er derfor at smide guvernanten på porten, velvidende at denne ikke blot er guvernante men snarere en slags spion for det franske hof, som har en stor interesse i at bibeholde magten i Spanien.

Romanen fortælles skiftevis af disse to kvinder, men også deres tjenestefolk og andre, som er del af den store intrige - som Giulio Alberoni; en snu gejstlig, som hurtigt kæmpede sig op til at blive kardinal og den reelle beslutningstager sammen med dronningen, da Filip den 5. var mere eller mindre sindssyg. Man kommer hele vejen rundt om den intrige, og de følger det får for alle disse personer i de mere end tyve år bogen spænder over.

Jeg synes historiske romaner er interessante - men de er også så "besværlige" at læse, fordi man ustandseligt må stoppe og undersøge stamtavler og forbindelser alle disse europæiske kongehuse imellem. Jeg kan ikke bare læse den som en bog, og se bort fra alle de detaljer - men det er yderst lærerigt.

Bogen fortolker det historiske men med uddrag fra blandt andet Saint-Simons erindringer - ordrette eftergivelser; og da det er en ret veldokumenteret intrige og periode i historien, er det ikke ud fra fri fantasi. Det mere interessante ved denne bog er vel snarere, at den oftest ser det ud fra kvindernes synspunkt. Selvom meget officielt blev styret af konger og fyrster, så var der en del geskæftige kvinder - og mange var jo meget mere indflydelsesrige end man umiddelbart forventer. Derfor er det vel også retfærdigt, at det fremstilles fra 'den anden side'.

Det er den første roman jeg læser af denne franske forfatter; og denne bog er endda helt fra 1996 - men hendes skrivestil er dejligt afvekslende og behagelig, og jeg kunne sagtens finde på at læse mere af hende; selvom det ikke generelt er historiske romaner, hun skriver.

No comments: