Tuesday, January 5, 2010

Kongerækken forfra og bagfra - Morten Ingemann/Bent Falbert


  • Dansk
  • January 1-4
  • 150 pages

Årets første læseoplevelse var en julegave og en meget lille humoristisk sag. Den blev bidt over i to dele afbrudt af en weekend i Paris, hvor den ikke var med. Så det var absolut i den lettere genre!

Bogen gennemgår 52 konger og 2 dronninger i Danmarkshistorien - med karikaturtegninger af Morten Ingemann og tekst af Bent Falbert, som overraskende har en meget satirisk pen. Den starter med Gorm den Gamle og slutter med den kommende Kong Frederik X. Der er i gennemsnit 2 sider per konge - pånær for de virkeligt aktive eller interessante, som har gjort sig fortjent til mere spalteplads - såsom Valdemar Sejr, Christian IV samt flere af de seneste konger.
Det er muligvis en nem indgangsvinkel, hvis man hurtigt vil have et overblik over vores lange kongerække - men faktisk nok også for kompliceret, fordi den hurtige gennemgang springer over mange historiske begivenheder, der er baggrund for historiens udvikling. Sådan er det jo tit med den slags bøger - og det er absolut ingen kritik; jeg tror, at denne bog appellerer mere til folk, som har et vist historisk kendskab og kan grine af de portrætter, der skildres heri.
Dog irriterer det mig grænseløst, at man i en lille bitte bog som denne stadig kan formå at levere trykfejl - og endnu værre.... historiske fejl!!! På et tidspunkt omtales en dronning, som bliver gift for anden gang i det 12. århundrede, og de nævner, at hun første gang var blevet gift i 1030!!! Det må i så fald være den ældste brud, jeg nogensinde har hørt om... og det er for ringe, at der ikke er styr på den slags fakta.

Man griner sig ikke igennem de 150 sider - til tider kan den endda blive lidt irriterende og langtrukken; men det skyldes uden tvivl ambitionen om at ville 'anmelde' samtlige konger. Der er ikke noget at sige om dem alle - fordi kendskabet er for ringe eller blot fordi de regerede i kort tid eller ganske kedsommeligt. Men i det store og hele var det underholdende - som en slags tegneserie... og ikke mere!


2 comments:

Louise said...

Jo, jo da. Lidt har også ret :-D

Nille said...

Louise,

Man skal starte året forsigtigt :-)