Sunday, June 28, 2009

The Minotaur - Barbara Vine


Heller ikke denne bog formåede at give mig en god læseoplevelse desværre - præcis som med den første Barbara Vine-roman, jeg læste - så er jeg ikke imponeret. De præsenteres som psykologiske thrillere - men på intet tidspunkt føler man sig overrumplet eller overrasket over handlingen.

En skandinavisk person er åbenbart en nødvendig ingrediens i hendes bøger skrevet under dette pseudonym - og ikke som i krimierne skrevet som Ruth Rendell. I dette tilfælde er det den unge svenske pige, Kerstin, der ansættes som privat hjælper på et forfaldent engelsk gods beboet af en gammel dame, hendes tre ugifte døtre i slutningen af 30'erne og sønnen, John, som er syg. Han siges at være blevet sindssyg efter et stort følelsesmæssigt chok i barndommen - men er i virkeligheden lettere autist. Moderen bedøver ham med medicin for at sløve ham hen; men Kerstin får ham ud af medicinforbruget og han ændrer personlighed.

De tre søstre er mere ynkelige den ene efter den anden - de er ærgerrige, jaloux, hadske og bruger deres tid på at intrigere. Forfatteren forsøger med nogle halvhjertede forsøg på personbeskrivelser af de forskellige personer i den lille landsby, men intet af det fungerer rigtigt overbevisende.

Huset indeholder et hemmeligt - eller aflukket - bibliotek, som er bygget som en labyrint og er John's foretrukne opholdssted. Det er selvfølgelig en nem metafor over det græske sagn - og samtidig den mystiske labyrint, der udgør alt det usagte, der foregår inde i John. Der er en masse skjulte familiehemmeligheder, der stille og roligt kommer for dagen - men intet af det er overraskende og selv det mord, der endeligt bliver kulminationen på alle disse usagte ting, har absolut ingen spændingsmomenter.

No comments: