Sunday, June 28, 2009

The Alexandria Link - Steve Berry


Lige inden ferien købte jeg fire bøger - som for de flestes part udelukkende skulle læses og smides ud. De viste sig nærmest at være så dårlige, at det nemmeste havde været at smide dem ud inden, at jeg overhovedet læste dem!

Denne slog dog alle rekorder - af den bunke af letlæselige krimier med Dan Brown-tendenser, som diverse forfattere føler trang til at spy ud i rekordfart, er denne en af de absolut værste overhovedet. Jeg kom igennem den - men selv til ferielæsning satte den min tålmodighed på prøve.

Historien starter i København, hvor en pensioneret amerikansk efterretningsagent får sit lille antikvariat sprængt i luften samtidig med en besked om, at hans søn er kidnappet og at han har 72 timer til at lede dem til det forsvunden Alexandria-bibliotek. Der er et væld af mord - jeg opgav at tælle dem, hvilket måske kunne have gjort læsningen lidt underholdende... og hele plottet går ud på omskrivningen af det Gamle Testamente, som skulle sætte spørgsmålstegn ved jødernes ret til at bebo Israel.

Historien er ualmindelig tynd og ligegyldig; personerne er totalt overfladiske - men hvad der irrriterede mig mest, er den måde forfatteren forsøger at indsnige almenviden i historien. Muligvis er det ikke almenviden og det publikum, der læser den slags bøger, har først nu med denne mode opdaget, at religion indeholder symboler? Men at skulle læse med stor forundring, at et maleri med tre mænd iklædt turbaner omkring et par med et barn er krybbescenen og de Hellige Tre Konger... der var den lige ved at ryge i svømmepølen i rekordfart!

Jeg kom igennem... men det var ren lidelse! Pudsigt nok har jeg tidligere læst én anden af hans romaner, som faktisk var underholdende. Det var denne IKKE!

4 comments:

Peter Eliot Juhl said...

Jeg kan næsten ikke nære mig for at gøre opmærksom på en bog af samme skuffe. Den hedder "Mordet på ordet" og er skrevet af Erling Haagensen. Jeg vil med interesse læse din mening om denne bog. Den handler om en dame der inden for 72 timer (eller deromkring) skal finde noget, som nogle slemme mænd ikke selv kan finde, ellers vil de dræbe hendes søn. Lyder det bekendt? Ham antikvarboghandleren hos Steve Bery skal vist også skaffe noget til nogle slemme mænd, ellers vil de dræbe hans søn! Ok! Berry kom først med denne "geniale" afpresnings-idé, for Haagensens bog er først udkommet i år.

Nille said...

Peter,

Tak for din kommentar!

Det lyder da unægteligt som noget plagiat!!! Jeg er nu ved at køre ret sur i Dan Brown-modellen - men mon ikke jeg alligevel køber hans nye den 15. september.

Den du omtaler bliver det nok lidt svært for mig at finde, da jeg ikke bor i DK; og jeg tvivler på, om det er værd at få den sendt til udlandet?

Peter Eliot Juhl said...

Jeg nøjedes med at låne "Mordet på ordet" på biblioteket i Valby, og jeg synes heller ikke du skal sætte dig i udgifter for at anskaffe den. Men Haagensen har lavet en teaser-hjemmeside for bogen, som du måske har lyst til at ofre et par minutter på: "www.m-ordet.dk"

Nille said...

Peter,

Tak for linket!

Jeg tror, at Hr. Haagensen skal være glad for, at Hr. Berry ikke har hans bog - og, at den sandsynligvis ikke vil blive oversat til engelsk.

Selv Poussins maleri er jo en kopi fra Berry!

Og mon ikke vi snart har fået trukket mere end rigeligt ned om hovedet på Salomon og tempelridderne!

I øvrigt synes jeg, at hjemmesiden vidner om en amatør. Der står tydeligvis ikke et seriøst forlag bag!

Men interessant at se, hvor dybt man kan synke for at tjene lidt penge!