Thursday, November 22, 2007

A Short History of Tractors in Ukrainian - Marina Lewycka


Vera og Nadia er 2 midaldrende søstre, hvis mor er død 2 år forinden. På grund af en arvestrid efter moderens død, har de hverken set eller talt til hinanden siden da. Deres 84-årige far beslutter sig dog pludselig for at gifte sig med en ukrainsk 'skønhed' på blot 36 år med en teenagesøn. Dette ægteskab bliver nu undskyldningen for søstrene til at genoptage kontakten - i første omgang for at afværge katastrofen.
De er selv ukrainske indvandrere - og faderen, som er indædt modstander af Rusland og kommunismen er overbevist om, at han redder er sjæl fra den sikre død - og at det er ægte kærlighed. Valentina - den 36-årige brud med silikonebryster, lårkorte skørter, ubændigt shoppinggen - er jo først og fremmest interesseret i et engelsk pas. Men også i den rigtige bil, den rigtige støvsuger etc. etc. - og faderen tør ikke stå imod. Da han gør det, viser den blide Valentina pludselig en helt anden side af sig selv. Faderen lukker sig inde i sin del af huset, hvor han skriver på sit livsværk - Historien om traktorer - som efterhånden udvikler sig til at være en allegori på hans forhold til Valentina.
Sideløbende følger vi de 2 søstre, som nærmer sig hinanden i deres fælles kamp for at redde faderen. Gennem deres samtaler om faderen opdager den meget yngre søster historier fra fortiden, som hun ikke kendte eller huskede anderledes. Historier fra forældrenes flugt fra et krigshærget Rusland, som arbejdsfanger i Tyskland - inden det lykkedes dem at komme til England.
Det er både den grotesk morsomme historie om dette utopiske ægteskab - med nogle maleriske beskrivelser af Valentina - og vejen ud af det. Men det er også en mere sørgelig historie om, hvordan forskellige omgivelser i barndommer har påvirket de 2 søstre hele deres liv igennem, og deres forhold til og opfattelse af forældrene.
Det er en både morsom, tragikomisk og god bog. Meget letlæselig.
---------------------------------------------------------------------------
Vera et Nadia sont 2 soeurs avec une différence d'âge de 10 ans. Elles descendent d'une famille d'immigrés russes (ukrainiens) venus en Angleterre après la 2ème guerre mondiale. Leur mère est décédée 2 ans auparavant - et pour une dispute d'héritage elles ne sont plus parlés depuis.
Leur père a 84 ans quand tout à coup il décide de se remarier pour sauver une compatriote, qui souffre sous le régime post-communiste de l'Ukraine des années 1990. L'heureuse élue - Valentina - a 36 ans, des faux seins, des minijupes, un maquillage vulgaire et un fils adolescent. Et elle rêve d'un passeport anglais - ainsi que des belles voitures, aspirateurs, cuisinières etc. Le père a du mal à résister à ses envies, mais à un moment il ne reste plus d'argent et on découvre une autre facette de la douce Valentina. Le père s'enferme dans sa partie de la maison où il écrit l'oeuvre de sa vie - l'histoire du tracteur - qui devient aussi une allégorie sur sa relation avec Valentina.
Pour les 2 soeurs cette bataille pour sauver le père, devient l'excuse pour se reparler, revoir - se rapprocher. Elles se redécouvrent - mais surtout la plus jeune découvre que la vérité qu'elle pensait connaitre sur l'histoire de la famille n'est peut-être pas toute la vérité. Le fait d'avoir eu 2 enfances si différentes ont fait d'elles 2 personnes avec des souvenirs et des perceptions de la vie et des parents très différents aussi.
Il est facile à lire, on rigole bien - mais sous cette couche de tragicomédie il y a aussi une histoire plus sérieuse.


3 comments:

Bogsider said...

Den har jeg længe haft lyst til at læse! Men de udgaver jeg har set herjemme (også de engelske) har haft omslag der virkelig lignede chick lit, og selvom det selvfølgelig ER en form for chick lit, er det bestemt ikke altid, at man er i humør til netop det. Vil kigge efter denne fine udgave, der ser ret 'lækker' ud. Ja, undskyld, men er man bibliofil eller hvad?

Rigtig god anmeldelse :o)

NILLE said...

Det er rigtigt, at den 'normale' udgave har et temmeligt aparte omslag - men det skal man jo netop ikke lade sig narre af. Men denne udgave er en del af en serie, Penguin har lavet for at fejre, at de blev valgt til årets 'Publisher'. Der er flere gode i den samling - og den var faktisk billigere end den 'originale'. Den kan fås på Amazon, hvis du handler der. Engelske bøger er jo relativt dyre i DK, synes jeg. Da jeg købte den fandt jeg iøvrigt også Fall To Your Knees, som du anbefalede mig. Så den står også i række nu! Tak for tippet!

Bogsider said...

Selv tak - jeg glæder mig meget til at høre hvad du synes om den. Jeg har skrevet History of Love på min juleønskeseddel, så nu håber jeg, at der er nogen der giver mig den :o)