- Fransk
- 30. januar - 5. februar
- 514 sider
- Dansk titel: Ikke oversat
Andel del af trilogien om korsriddere og tempelriddere fortsætter der, hvor vi slap den unge Renaud i første bind. Hans forfader Thibaut har fortalt ham, hvor det "ægte kors" er begravet i det Hellige Land - det, der i dag er Israel. Han skal finde det, og bringe det til den franske konge Louis IX, som allerede mens han levede blev betragtet som den helgen han blev kåret til i 1297 kun 27 år efter sin død. Men først skal han tæt på kongen.
Renaud vil ikke være tempelridder, da det indebærer et kyskhedsløfte, som han ikke umiddelbart finder tiltrækkende. Men Louis IX har netop været meget syg, og da den meget troende konge kommer sig, beslutter han sig for at drage på korstog. Det bliver det syvende korstog på knap 150 år, og det første af de to, som kongen står i spidsen for.
Men han skal også kæmpe for at blive anerkendt for sit navn og sin titel; som vi så i første bind er han jo et uægte barn af kongelig slægt, og får derfor en plads hos en adelig i Paris tæt på kongens hof. Men der sker mange uheldige ting inden han kommer i kongens brors tjeneste, og dermed tættere på hoffet. Der forelsker han sig hovedkulds i dronningen, hvilket selvfølgelig er upraktisk - men det bliver ved en tåbelig beundring på afstand. Mens han venter på, at de drager afsted mod Jerusalem - men at forberede et korstog tager årevis. Der skal bygges en ny havn, der skal samles soldater og de skal lige en tur omkring paven Innocent IV, så vores lille uægte ridder kommer hurtigt tæt på de kendte.
Det er jo den model Benzoni skriver sine romaner efter. Hun tager en fiktiv protagonist og placerer dem midt i historien. Dermed kompromitterer hun ikke faktuelle data, og kan skabe den personlige dramatiske historie midt i en korrekt kontekst.
Renaud kommer nemlig ud for lidt af hvert; vi kommer med på korstoget, som først overvintrer på Cypern inden kongen beslutter sig for at sejle til Egypten i 1249 for derigennem at komme til Israel. Men kongen bliver taget til fange, og hæren lider enorme tab. Louis IX må betale enorme summer for at blive frigivet - og overlade det nyerobrede land til egypterne igen.
Renaud kommer dog til Israel, og han finder også det ægte kors, hvilket selvfølgelig er pure opspind, da man aldrig har fundet det - og han får det da heller ikke med sig hjem. Han bliver taget til fange og frigivet igen; han kommer ud for en skrækkelig masse forviklinger - ikke mindst amorøse - inden kongen beordrer ham at gifte sig med den adelige Sancie og sender han tilbage til Frankrig.
Renaud har dog stadig et mellemværende med Tempelridderne, som var en tvivlsom organisation, som nægtede at underkaste sig kongens styre - men mente, at de kun skulle adlyde paven i Rom.
Det er ikke altid nemt for mig at læse denne slags romaner, hvor fiktion og historie blandes sammen. Jeg har virkelig behov for at tjekke, hvilke fakta er reelle - og selvom det ofte er indlysende, så ska jeg også lige sikre mig, at de historiske fakta er korrekte. Så jeg bruger en masse tid på at krydstjekke navne, steder og årstal inden jeg rigtigt kan overgive mig til historien. Der er også mange personer at holde styr på og så havde de jo den irriterende tradition med altid at bruge de samme få fornavne. Men det er interessant at læse om disse korstog, selvom jeg for mange år siden har læst en biografi om Louis IX, som franskmændene jo stadig hædrer som en stor konge - ikke mindst på grund af det smukke kapel midt i Paris, som han byggede som et kæmpe relikvieskrin, der skulle huse de berømte relikiver han havde indkøbt.
No comments:
Post a Comment