Sunday, February 12, 2023

Fanget af geografien - Tim Marshall

 

  • Engelsk
  • 11.-12. februar
  • 320 sider
  • Originaltitel: Prisoners of Geography

Jeg læser en del non-fiction - men det er ofte indenfor genren af kunst og historie; og allerhelst en kombination af begge dele. Eller rejselitteraur, som er med til at sætte gang i drømmene - men også lære nyt om andre lande og kulturer. Men den mere politiske non-fiction begrænser sig som regel til biografier - som fx Obamas mursten. Alligevel blev jeg fristet, da jeg så denne som også allerede har en opfølger - Geografiens magt.

Tim Marshall er journalist med speciale i udenrigsstof og diplomati; han har været udstationeret i en række af verdens brændpunkter på kritiske tidspunket som under krigen i Balkan, det arabiske forår og kriserne i Mellemøsten. Han har med andre ord et temmelig solidt fundament i ryggen.

Bogens udgangspunkt er geopolitikken, og hvordan den påvirker såvel inderigs- som udenrigspolitk. Opdelt i ti kapitler tager han os gennem forskellige hotspots - Rusland, Kina, USA, Afrika, Mellemøsten, Latinamerika, Korea og Japan, Europa og ikke mindst Arktis.

For hvert område gennemgår han en smule historie og geografi, som forklarer os, hvorfor landegrænser er som de er. I visse tilfælde logiske og definerede af bjerge og have, som sætter en naturlig barriere for, hvor et land begynder og/eller ophører. Men der er også mange eksempler på lande, hvis grænser er blevet defineret på et landkort langt fra åstedet. Det mest kendte er nok Scramble for Africa, hvor de kolonimagterne under en konference i Berlin i 1885 tegnede grænserne ud fra deres koloniale ønsker; men uden hensyntagen til de lokale folk - deres stammer, sprog og kultur. Grænser som stadig består og er grobund for indbyrdes konflikter grundet fx religion som i Nigeria, som har ført til Boko Haram eller folkemordene i Rwanda i 1994.

Uanset hvordan grænserne er opstået, sætter de en dagsorden for en nation. Nogle lande kan vide sig i relativ sikkerhed, hvis der er en enorm bjergkæde mellem dem og et fjendtligt naboland. Andre har have, der giver dem en relativ sikkerhed, da et angreb skal komme maritimt.

Alle disse zoner har dog potentielle konflikter, der kan blusse op - og ikke mindst er det interessant at se, hvordan stormagterne flytter deres magtspil til andre regioner. Kina, der investerer heftigt i Afrika eller Sydamerika for at binde alliancer, der kan styrke dem hjemme. Selvfølgelig kommer Marshall også ind på Rusland-Ukraine konflikten, som jo nu er i fuldt udbrud. Bogen er fra 2015, men den engelske udgave opdateret til 2019 - dog stadig inden båre corona og Ruslands invasion. 

Den sidste om Arktis var virkelig interessant; det er vores baghave, da vi har interesser i området. For mange af de kampe, der udspiller sig nu er ikke krige på jorden mand til mand - men derimod handelskrige, der skaber kontrol. Og magt!

Jeg skal afgjort have fat i hans opfølgende bog; for selvom meget jo er almen viden præsenterer han det på en ny og interessant måde så man får et helt andet overblik. Bare den seneste uges nyheder om amerikanernes nedskydninger af uidentificerede objekter giver jo basis for eftertænksomhed, når man læser Marshalls udlægning af Kinas strategi på verdensscenen.

No comments: