Saturday, June 18, 2022

Anna of Kleve (Six Tudor Queens IV) - Alison Weir

 


  • Engelsk
  • 13.-17. juni
  • 528 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived.

Min rejse gennem Weirs serie bliver lang; fjerde bind måtte også reserveres, og det tog virkelig lang tid for den at komme til biblioteket. Men så når man at nulstille hjernen lidt, og nyde historien igen. Der er jo som sagt mange vinkler på samme historie!

Jeg tror nok historien om Katherine af Aragon og denne biografi vil være de mest "rene" i historierne. For det første fordi Katherine af Aragon jo var den første, og Anne Boleyn og Jane Seymour jo allerede var ved hoffet, da hun blev skilt fra kongen. På samme måde starter vi en ny cyklus med Anna af Kleve; endnu en dronning, som blev skilt fra kongen i rækken af divorced, beheaded, died - divorced, neheaded, survived. Men Anna af Kleve overlevede også den sidste dronning, selvom denne overlevede Henry VIII - så denne historie rækker udover slutningen på serien, og vi vil igen få forskellige vinkler på samme historie.

Weir skal jo også her bygge en historie og persona op omkring en kvinde, hvor vi måske ikke har mange reelle overleveringer, der er faktuelt troværdige. Datidens brevveksling med hofsprog er næppe pålidelig. 

Anna af Kleve kom til kongen efter denne var blevet enkemand efter Jane Seymour, som han faktisk elskede - og som jo fødte ham den længe ventede søn inden hun døde i barselsseng. Han skulle giftes igen og der var stor entusiasme for en rigtig prinsesse denne gang; og sunde politiske interesser i at alliere sig med et af de tyske fyrstedømmer mod den tysk-romerske kejser og den franske konge.

Anna var 24 år gammel, da hun rejste til England for at blive gift med den 48-årige konge; men allerede det første møde mellem de to gik galt. Bryllupsnatten var ikke en succes - Henry VIII kunne ikke lide hendes udseende, og syntes, at hun lugtede! Det er overleveret ligesom han skulle have sagt, at han ikke var sikker på, at hun var jomfru. Det er jo noget af en påstand for en prinsesses som efter tidens skik har levet under klosterlignende tilstande.

Weir bruger dog denne vinkel til historien; Anna skulle have haft en flirt med en ung mand, da hun var 16 år gammel og i dølgsmål have født en dreng, som var blevet placeret i en familie uden at kende sit ophav. Ligeledes var hun jo heller ikke imponeret over kongen, som på dette tidspunkt var stærkt overvægtig og led frygteligt af sine sår på benene. Men ingen tænkte jo, at en kvinde også skulle føle fysisk tiltrækning for manden. 

Om Anna havde født et barn inden ægteskabet er naturligvis umuligt at bevise; men i romanen får Weir hende også til at føde et barn med den samme mand fra hendes ungdom, som dog døde ved fødslen. Hun blev skilt blot seks måneder efter brylluppet, men blev i England og fik fine godser og fik et rigtigt godt venskab med Henry VIII. Men det erstatter selvfølgelig ikke en mand i hendes liv og som alle andre unge kvinder har hun vel haft lyst til et parforhold?

Der var rygter om denne anden graviditet og kongens råd afhørte forskellige personer fra hendes husholdning uden at kunne bevise det. Der er stadig vidtgående historier om dette; vi får aldrig sandheden selvfølgelig - men det giver en absolut plausibel vinkel på Annas historie; og inderst inde kunne man jo godt unde hende lidt lykke!

Et glimrende bind i serien, som viser en helt anden Henry VIII - og deres venskab efter skilsmissen er almindeligt kendt i hvert fald! 

De sidste to bind stod klar - troede jeg - men pludselig har en anden besluttet sig for at læse hele serien, så nu er det retur til ventetiden.

No comments: