Monday, March 14, 2016

The Tudor Age - Jasper Ridley  • Engelsk
  • 9.-12 marts
  • 384 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Endnu en udsalgsbog til den fine sum af 40 kroner; og som samtidig var lige inden for mit interessefelt i historiske perioder. Måske endda en anelse for meget, da der begynder at blive en anelse for mange gentagelser i livet omkring disse konger og dronningers liv, når man efterhånden har læst så mange bøger om den periode.

Men det er en rigtig fint opbygget bog til folk, der er 'nybegyndere' indenfor engelsk historie fra denne periode. Det er nemlig rimelig let tilgængeligt - og derfor for nogle måske en anelse for overfladisk. Jeg synes, at den manglede lidt fokus, og ikke forholdt sig stringent nok til den opdeling, forfatteren nu engang har valgt at foretage. Men det er nok min tilgang til lærdom, der egner sig fint til at store fordybelser.

Bogen indledes med en hurtig historisk gennemgang af Tudor-perioden, som varede fra 1485 til 1603 - tre konger og tre dronninger; men heraf regerede nogle ikke i lang tid. Henry VII og Henry VIII sad i perioden 1485 til 1547; og så kom der lige tre hurtige med seks år, en lille uges tid og så fem år inden Elizabeth I kom til tronen. Alligevel er det en markant og markerende periode i engelsk historie, ikke mindst på grund af Henry VIII, Mary I og Elizabeth I - men også de statsmænd, der prægede tiden - Wolsey, More, Cromwell.

Derefter er den opdelt i kapitler omhandlende boligen, maden, fritid/underholdning, landmændenes forhold, strafferet osv. Der er underholdende fakta, som bindes sammen med de forskellige regenters personlige overbevisninger - ikke mindst i kampen mellem protestantisme og katolicisme, som England skiftede frem og tilbage imellem i den periode. Men også informationer om helt almindelige hverdagsting; måske ikke de helt store revolutionerende informationer - men det skyldes uden tvivl min baggrundsviden, og ikke forfatteren.

No comments: