Tuesday, March 22, 2016

Dublin - Edward Rutherfurd  • Engelsk
  • 15.-21. marts
  • 816 sider
  • Originaltitel: Dublin: The Foundation

Endnu en mesterlig saga fra Rutherfurd - denne gang om Irland og Dublins oprindelse. Irland er netop et land med en kultur, der er så speciel, og som jeg ved forfærdeligt lidt om. Det er druider og gamle traditioner, og en historie, der selvfølgelig er tæt knyttet til Englands historie.

Historien starter i 430 og følger byens udvikling i tæt symbiose med landets historie frem til 1533 - mere end tusind års familiefejder, krige indbyrdes og mod England, som styrer landet via udsendte repræsentanter for kongen, som holder sig hjemme i London.

Vi følger, som i alle hans bøger, en række familier fra forskellige sociale lag - og som i løbet af historien bevæger sig op og ned i disse lag, mens de også gifter sig på kryds og tværs og gør handlingen flydende og interessant. Nogle følger man mere intenst end andre - men fælles for dem alle er, at de tager form i læserens indre. Det hele understøttes fremragende af Rutherfurds informationer om den historie, der omgav dem.

En stor del af romanen omhandler tiden inden det første årtusindskifte, og det er jo en sindsoprivende interessant periode med netop Irlands traditioner og den store indblanding fra Skandinavien med vikingernes togter til landet. 

Rutherfurd formår virkelig at levendegøre historie, og selvom der til tider springes et par århundreder frem i tiden, så mister man aldrig overblikket. Det er bøger, som tvinger én dybt ned i sofaen og langt væk fra alt andet. Og mens jeg læste den, opdagede jeg, at der er en efterfølger, som fortsætter frem til moderne tid - så den måtte jeg fluks have fat i, så jeg kan fortsætte med at følge alle de irske familier. 

5 comments:

Rasmine said...

Jeg glæder mig til at få tid til at læse den - om et års tid ;-)

Nille said...

Rasmine,

Jeg begravede mig lige en uge uden computer og med påskeferie - og så desværre en del fjernsyn på grund af attentaterne i Bruxelles. Men også læsning - så nu kan jeg faktisk kun anbefale dig at komme i gang med begge bind i denne serie.

Hvorfor om et år?

Rasmine said...

Fordi jeg ikke tror, jeg får tid før - simpelthen :-)

Nille said...

Rasmine,

Det var MEGET lang tid ikke at have tid :-)

Rasmine said...

Det har du fuldstændig ret i, men sådan kan det altså gå. Det er jo ikke bare et par timer, det drejer sig om.