Thursday, July 9, 2015

Den grænseløse - Jussi Adler-Olsen  • Dansk
  • 5. - 8. juli
  • 541 sider

Adler-Olsens krimier har været lidt svingende i kvalitet synes jeg; men det virker til, at han er ved at have styr på stilen og sine personer. Faren er jo så, at de bliver for fortærskede i længden, da han nu har fundet vejen til guldet for enden af regnbuen.

Carl-Rose-Assad-trekløveret arbejder stadig sammen - men for at få lidt nyt blod ind, tilføjer han i denne krimi en Gordon, som vist er blevet ham påtvunget af nogen højere placeret. Gordons karakter taler med en mystisk blanding af tysk-engelske slangudtryk, som så skal være hans varemærke ligesom Assad har sine talemåder og kamelordsprog.

Derudover er der få nyheder, hvad angår den gamle arbejdsulykke, som Carl var involveret i og som betyder, at den lamme kollega Hardy bor hos ham - ligesom der kun afsløres en anelse mere om Assads mystiske fortid - er han syrier eller ej? Forfatteren tager sig god tid, for det er det, der driver serien videre udover at indeholde et specifik mysterie hver gang. Det er jo så her det kan blive farligt, hvis læseren bliver utålmodig eller personerne ikke udvikler sig nok. 

Men derudover er det en ganske glimrende intrige med religiøse sekter, der dyrker solen - og i forbifarten dræber sektens leders kone de kvinder, der udgør en fare for hendes parforhold. Så man som læser selvfølgelig regner med, at hun også er morderen til den unge Alberte på Bornholm i 1997, som er den gamle sag Afdeling Q får på halsen. 

Opklaringen tager dem derfor rundt i landet og til Sverige; og i den sideløbende historie følger man livet i den mystiske sekt med den underlige finske kvinde Pirjo, som styrer det hele på vegne af guruen. Jeg forstår dog ikke helt, hvad titlen skal referere til - for sektens leder er soldyrker, men ikke så megalomanisk, som denne titel kunne indikere?

Det er stadig hurtig læsning - men af glimrende kvalitet, da jeg var rekonvalescerende efter en knæoperation; det passede fint til den tilstand jeg var i. Jeg vil da helt sikkert også læse de følgende - dog ikke til fuld pris - men jeg vil altså gerne have slutningerne på de 'andre' historier - men det må godt gå en anelse hurtigere.

No comments: