Saturday, July 4, 2015

Alt det lys vi ikke ser - Anthony Doerr  • Engelsk
  • 29. juni - 4. juli
  • 531 sider
  • Originaltitel: All The Light We Cannot See

Endnu engang må jeg konstatere, at jeg virkelig ikke er i den traditionelle målgruppe - i hvert fald ikke den, der svimer hen over de bøger, som man SKAL falde næsegrus i beundring over.

Denne 2. verdenskrigs-roman er jo blevet udnævnt til at være årets roman; og man skulle sidde klar med Kleenex og hele udstyret. Men jeg var ikke nær så imponeret - måske fordi forventningerne så bliver for høje?

Bogen kører i parallelle tider - den ene handling foregår i august 1944, da tyskerne kæmper det sidste slag i den franske kystby Saint Malo, hvor man følger bogens to hovedpersoner - den tyske soldat Werner, og den blinde franske pige, Marie-Laure. Indimellem springer man så tilbage til da de var børn - Werner på et tysk børnehjem, hvor han bor sammen med sin søster mens Hitler får stigende politisk magt; og Marie-Laure i Paris med sin far, som arbejder som låsesmed på byens naturhistoriske museum. Marie-Laure bliver blind som lille pige, og hendes far bygger en modeludgave af hele nabolaget, så hun kan finde rundt selv og faktisk begynder det med blindheden at fylde ret lidt i bogen på trods af, at det skulle være det bærende element ifølge mange af de rosende anmeldelser og selvfølgelig i henhold til titlen, som skal få os til at reflektere over, hvor fantastisk livet og verden er på trods af ondskab og mørke.

De to hovedroller mødes selvfølgelig, og via en temmelig usandsynlig historie, kender Werner til Marie-Laures bedstefars radiotransmissioner, som han lyttede til som barn - og først genkender, da han de mange år senere skal redde hende ud af huset i Saint Malo, hvor hun er fanget med en kræftsyg desperat tysk løjtnant, som vil have fat i en diamant, som spiller en anden vigtig rolle i historien.

Der er jo lagt op til en rørende kærlighedshistorie mellem de to; men de skilles lige så hurtigt som de mødes, og Werner bliver dræbt på en ret så tåbelig måde. Krigen slutter således, men romanen fortsætter ind i 1970'erne og frem til 2014, hvor vi følger Marie-Laure og Werners søster, hvis veje også krydses. Jeg kunne blot ikke se formålet med denne sidste del af historien, som vist kun skulle med for at give den et skær af historisk storhed.

Derudover var der en del faktuelle fejl - såsom bombardementer i Paris i starten af krigen??? Paris blev aldrig bombet! 

Nej, jeg var ikke overbevist - jeg var dog nogenlunde 'underholdt', men jeg manglede bestemt noget dybde og mening med historien, som ikke rigtig kunne finde ud af, hvor den ville hen.

4 comments:

Bachs Bøger said...

Jeg synes det er så ærgerligt, når jeg får købt en bog, som efterfølgende bliver hyped alle vegne. Jeg kan egentlig bedst lide at gå ind til en bog helt uden at vide hvad den handler om. For som du skriver bliver forventningerne for høje og svære at indfri. Nogle gange venter jeg med at læse bogen til at hypen er faldet til ro igen.

Nille said...

Bachs Bøger,

Jeg er faktisk helt enig med dig - tit lader man sig rende over ende af alle de anmeldelser; men når man nu også selv skriver dem?

Til gengæld ved jeg efterhånde, at jeg bør holde mig væk fra de allerstørste blockbusters - og alligevel faldt jeg i.

Den var jo ikke elendig; bare alt for opreklameret synes jeg.

Birgit Petersen said...

Hej
Jeg forstod slet ikke bogen og følte hele tiden at jeg havde tabt tråden. Jeg synes den var langtrukken og sprang for meget frem og tilbage i tiden. Kapitelerne var alt alt for korte og jeg synes aldrig man kom helt ind under huden på personerne. Men mit spørgsmål er: Hvad sker der med den diamant ? Jeg må have misset pointen omkring diamanten og sad bare da jeg endelig nåede sidste side og tænkte hvad der egentlig blev af den.
Måske kender du svaret.
Mange hilsner
Birgit

Nille said...

Hej Birgit,

Tak for din kommentar.

Jeg er jo rørende enig med dig; som sagt forstod jeg aldrig, hvorfor den er så opreklameret? Med hensyn til diamanten, så mener jeg at erindre, at den forsvandt i slutningen nede ved stranden? I hvert fald skulle den jo væk på en 'naturlig' måde, da den ikke rigtig kunne fortsætte i nutiden - tænker jeg?

Men overordnet set var det hele noget rodet og ikke godt. Men godt nok til, at den vist skal filmatiseres. Men det gør den jo desværre ikke til en god bog!