Friday, November 8, 2013

Le dîner - Herman Koch
  • Fransk
  • 7.-8. november
  • 356 sider
  • Dansk titel: Middagen

"Alle lykkelige familier ligner hinanden, 
men den ulykkelige familie er altid på sin egen måde ulykkelig."

Sådan indledes Anna Karenina - en mytisk litterær sætning, men som selvfølgelig gør sig gældende for mange romaner med familien som tema. Det er også temaet i den hollandske forfatters roman, som har fået en enorm succes og nu skal filmatiseres - en spændende udfordring, når man tænker på bogens opbygning.

Jeg er ikke meget bekendt med hollandsk litteratur; men jeg fandt til gengæld mange træk fra hollandsk kultur og mentalitet i romanen. Det er jo ikke langt fra min dagligdag som boende i Belgien. Og visse emner er også blevet vendt grundigt i medierne i de senere års hollandske historie.

Romanen er historien om en middag, som titlen naturligvis angiver - den er opdelt i aperitif, forret, hovedret, dessert, digestif og drikkepenge; præcis som historiens plot også opbygges mod et momentum i hovedretten efter en tilnærmelse i forretten og med apoteosen i drikkepengene. Afregningen. Konklusionen. Efterveerne.

For der er bestemt ikke tale om en hyggelig familiemiddag, da Paul og hans kone Claire skal mødes med Pauls bror, Serge, som er topkandidat som den næste hollandske premierminister og hans kone Babette. Aftalen er lavet så de sammen kan diskutere, hvordan de skal håndtere et problem, som implicerer deres to teenagesønner men også Serge og Babettes adopterede afrikanske søn. Problemet er, at ingen ved præcist, hvor meget de andre ved. De to unge har uden tvivl begået noget kriminelt - men problemet er for den enkelte i familien at vurdere, hvor kriminelt det er set i lyset af de konsekvenser det vil have for både drengene men også for deres individuelle liv - Serges politiske karriere, Pauls tidligere karriere - og for familiernes lykke i helhed.

Som middagen skrider frem - fortalt af Paul - skrælles lagene af stille og roligt. Andre ting dukker op under overfladen - alle årsagerne til, hvorfor de befinder sig, hvor de gør. Adfærdsmønstre og familiære forhold som definerer deres relationer til hinanden og den forhåndenværende situation. Gerningen skal ikke afsløres her - men den afspejler et fænomen, som er yderst velrepræsenteret i medier ikke kun i Holland. Der røres ved fundamentale ideologier om, hvor meget et menneske er værd og om der er forskel på menneskers værdi? Er et ondt eller et ynkeligt menneskeliv mindre værd? Hvor meget skal man gøre i en familie for at dække over hinanden - og kan man hele efter sådan en hændelse?

Jeg slugte den ganske enkelt uden at kunne lægge den fra mig; det var både en krimi, en psykologisk thriller og et enestående samfundsportræt. Det er faktisk en bog, jeg kunne tænke mig at se i filmudgaven for at se ikke mindst, hvordan de vil gribe det an. Der er så meget usagt, som alligevel bliver klargjort i kraft af Pauls tanker - og hvordan overfører man det til den store skærm. En virkelig stærk roman. 


4 comments:

Sidsel said...

Hvor lyder den bare interessant... Kommer straks på min to-read-liste :)

Nille said...

Sidsel,

Det kan du roligt gøre - den er nogle gode timers læsning og spænding at hente.

Nu fik jeg også fundet din blog - der er en del mere engelsk litteratur end jeg normalt læser. Uden tvivl inspiration til mig - tak!

Donald said...

Ja, når en forfatter ruller sig ud og får de usagte ting til at stå klart for læseren, så er det en berigende oplevelse. Især det, at "lagene skrælles af" under middagen siger noget, der giver ekko dybt i mig.

Nille said...

Donald,

Ja, det var lidt som den danske film Festen. Når skeletterne vælter ud af skabene! Meget interessant læsning.