Friday, August 23, 2013

Wolf Hall - Hilary Mantel

  • Engelsk
  • 11.-21. august
  • 652 sider
  • Dansk titel: Wolf Hall

Det tog mig forholdsmæssigt lang tid at komme igennem den trods alt temmelig kompakte roman - der var en miniferie i Paris, der satte læsningen på pause; og det er ikke en bog, man tager frem, hvis man lige har ti minutter til overs. Den kræver ro og mulighed for at kunne fordybe sig.

Romanen er første bind i en planlagt trilogi om Thomas Cromwell. Den starter i år 1500, da han er en stor teenager, der konstant bliver banket af sin fordrukne far og beslutter at rejse til udlandet for at slippe væk. Cromwell kom fra små kår, men han var et klogt menneske - muligvis for klog for sit eget bedste til sidst. Men han havnede i en speciel historisk situation.

Der er mange tilfældigheder i livet. Hvis Henry VIII's første hustru, Katherine af Aragon, havde født kongen og kongeriget en søn, havde Cromwell muligvis aldrig fået den karriere, han fik. Vi havde aldrig hørt om kongen utallige hustruer, der på skift blev henrettet eller skilt til fordel for en bedre og forhåbentlig mere produktiv og fertil kvinde.

Hvis den første søn var kommet, var Henry VIII formodentlig forblevet viet til Katherine, og den engelske kirke kunne meget vel stadig have været katolsk. Skilsmissen for at kunne gifte sig med den yngre Anne Boleyn forårsagede jo som bekendt kongens brud med Paven og den katolske kirke.

Det var blandt andet denne problematik, der gjorde det nødvendigt for kongen at finde kloge mænd omkring ham. Han havde fået henrettet den tidligere ærkebiskop, Thomas Wolsey, som samtidig var Cromwells gode ven og velgører. Det blev starten til Cromwells stigning i graderne - og Anne Boleyn havde behov for en allieret i kampen mod den siddende dronning, som skulle fjernes for at gøre det nye ægteskab muligt.

Det er en temmelig tung affære, som mange læsere med rette har bebrejdet forfatteren - og som efter sigende skulle være rettet lidt til i efterfølgeren. Romanen er skrevet i tredje person set fra Cromwells perspektiv - men det er til tider yderst forvirrende at finde rundt i præcis, hvem der taler eller tænker.
Jeg kan på sin vis sagtens forstå dem, der - som jeg har læst i anmeldelser - har lagt den fra sig efter de først 50 sider. Men kommer man først over det punkt og vænner sig til skrivestilen og perspektivet, bliver man belønnet med en fantastisk roman, hvor man ser Englands historie udfolde sig med Cromwell som observatør og fortæller.

Han er gået over i historien som en brutal og skruppelløs ærgerrig mand; men han fulgte i høj grad blot kongens ordrer - men som altid er det jo soldaterne, der må betale prisen for generalens fejl. Med denne roman får man billedet af et menneske med alt, hvad det indebærer af personlige sorger og bekymringer men også hans faglige ambitioner.
No comments: