Sunday, August 25, 2013

Magten - Hilary Mantel

  • Engelsk
  • 23.-25. august
  • 495 sider
  • Engelsk titel: Bring Up The Bodies

Da jeg havde lagt første del af den planlagte Cromwell-trilogi fra mig, holdt jeg en lille pause på en dag for at fordøje den lidt lange læseoplevelse. Men spændingen kunne ikke holde mig væk, og andet bind er bogstaveligt talt blevet slugt meget hurtigere.

Vi starter i begyndelsen af 1536 - et skæbnesvangert år for Anne Boleyn; først dør kongen, Henry VIII's, første hustru, Katherine af Aragon og han regner nu sit ægteskab for værende fuldyt gyldigt. Men samme dag aborterer Anne Boleyn, og det hedder sig, at det var en dreng - endnu et slag for kongen. Stille og roligt overbeviser han sig selv - med god hjælp fra sine omgivelser - at Anne er forhekset eller har forhekset ham, så han ikke kan producere (drenge)børn. Han får også øjnene op for den unge, blide og fromme Jane Seymour, som pludselig bliver langt mere attråværdig i hans øjne end den griske, dominerende og magtbegærlige Anne.

Cromwell, som jo stadig er bogens hovedperson, er med til at udtænke plottet, der skal blive Annes fald - hun beskyldes for utroskab og endog incest med sin egen bror. Jeg har efterhånden et dusin bøger om Henry VIII, hans mange koner og ikke mindst hans to døtre, Mary og Elizabeth, som får afgørende indflydelse på landets historie. I disse er teorien også fremlagt, at Anne skulle have søgt til sin bror i desperation for at få en søn - og med en familiær var der ingen risiko for, at barnet ville ligne en af hendes påståede elskere. Men meget af dette er selvfølgelig ren spekulation, som historien aldrig vil gøre os definitivt kloge på.

Ikke desto mindre er det interessant at læse historien fra Cromwells vinkel; han går ikke kun efter at få Anne væk, men sandelig også for at fjerne sine egne fjender og sikre sin fremtid. Men i disse handlinger ser han også kongens kulde. Er man ude, er man ude! Han tilgiver aldrig.

Cromwell ved, at han selv kan falde - for en økse - så nemt, som han nu selv sender unge adelsmænd til skafottet. Men samtidig har han store planer for England. Han er ikke kun i det for personlig vinding, og historien viser da også, at han udførte mange reformer, som gavnede landet. Men helt uselvisk var ingen på den tid; de vidste, hvor hurtigt vinden kunne vende.

I modsætning til første bind strækker andet bind sig kun over en periode på under et år, og slutter i sommeren 1536. Nu skal man tilsyneladende vente til 2015 på tredje og sidste bind, som skal følge Cromwell de sidste fire år af hans liv. Det bliver uden tvivl spændende - men det er lang tid at vente, og skulle finde tilbage i historien og den meget specielle skrivestil, Mantel har.

Det er lidt bedre i andet bind, og det er skrevet med lidt større skrift, hvilket mine øjne virkelig var glade for. Men man skal gøre sig selv den tjeneste at læse dem i rækkefølge for at få fuldt udbytte af dem. Selvom første bind stadig er lidt tung at komme igennem - især set i sammenligning nu med det andet. Men det er hele oplevelsen værd - det er virkelig genial historieskrivning!


No comments: