Friday, May 10, 2013

The Forbidden Queen - Anne O'Brien


  • Engelsk
  • 6.-9. maj
  • 648 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Endnu en bog fundet i feriehotellets bibliotek, og da engelsk historie interesserer mig faldt jeg for den.

Dog en temmelig middelmådig kvalitet - en yderst romantiseret fortælling om den franske prinsesse Katherine af Valois, som blev gift med den engelske konge Henry V i 1420. Dette var et politisk træk for at sikre England herredømme over Frankrig, som var styret af Katherines bror. Det var et politisk ægteskab, som så mange andre på den tid, og der var næppe tale om kærlighed på trods af fremstillingen i Shakespeares Henry V. Men hun nåede da at sikre ham en arving- som dog aldrig skulle blive konge af England.

Interessen for hendes person ligger snarere i hendes dilemma ved at blive enke som 21-årig og til en kommende konge. Man kunne ikke forestille sig, at hun kunne gifte sig igen - og man kunne slet ikke forestille sig, at hun ikke ville slå sig til tåls med et liv som enke i den alder. Hun havde jo æren af at have en kommende konge som søn?

Men således så hun det ikke! Først faldt hun for en adelsmand, som dog tydeligvis havde en titel som regerende konge i tankerne. Det forhold satte hendes svoger en stopper for, og hun blev tvunget til at leve i sin søns hus, hvor hun var uden for fare. Troede man!

Katherine forelskede sig i sin butler - en forarmet walisisk adelsmand. De giftede sig i hemmelighed, da hun var gravid og tvang dermed forholdet igennem. De fik flere børn sammen, og levede i fred og ro på et slot væk fra hoffet. I romanen slutter historien med, at Katherine frivilligt forlader sin mand og børn for at gå i kloster, da hun aner de begyndende tendenser til den sindssygdom hendes far, den franske konge, også led af. Det er dog ikke dokumenteret - men hendes søn, den senere konge Henry VI (på papiret) led tilsyneladende af samme lidelse. Dog døde hun i klosteret under en fødsel - som 36-årig var det nok en risikable affære på den tid.

Alligevel har hun sin plads i historien. Hendes kongelige søn blev lukket inde i Tower of London, og dræbt af regeringen uden arvinger. Derimod fik hun flere børn med den fattige waliser Owen Tudor, og den ældste, Edmund, giftede sig senere med en adelig kvinde, og deres søn blev den første konge i Tudor-dynastiet, som sluttede med Elizabeth I i 1603.

Jeg har forfatteren mistænkt for en del spinderi - men sådan er det jo med historiske romaner - og fakta omkring de daglige detaljer er jo svære at få fat i. Men samfundsbilledet er nøjagtigt, og giver et interessant billede af en ukendt dronning.

No comments: