Tuesday, July 28, 2009

Amours en fuite - Bernhard Schlink


Bernhard Schlink opdagede jeg, da jeg læste 'Højtlæseren' for en del år tilbage. Den bog var intet mindre end gribende - og er selvfølgelig nu blevet filmatiseret... til noget, som jeg sandsynligvis ikke har lyst til at se. Men det er en anden historie!

Schlink's historier er præget af Tysklands historie - selvom han er født under krigen, og altså ikke har oplevet meget af den på sin egen krop; så har det sat sine spor i hans inspiration. 'Kærlighedsflugt' er dog ikke udelukkende historier med relation til krigen - men små noveller om det vi søger efter og flygter fra i livet... kærligheden!

Det kan være kærligheden mellem et par - unge som gamle; kærligheden mellem forældre og børn; vores forestillinger om den perfekte kærlighed, som sjældent former sig som i vore drømme og fantasier; kærlighed på tværs af kulturforskelle - og kærlighed til flere som i den fantastisk groteske og tragikomiske novelle om manden, der lever med tre kvinder, som ender med at opdage hinanden. En af novellerne, 'Omskæringen', har jeg i en selvstændig lille udgave - men det skadede absolut ikke at læse den igen - men mange af de andre noveller var mindst lige så rammende.

Jeg er normalt ikke den store novellelæser - jeg har mere behov for at kunne fordybe mig i mange siders historie; og det tit formår noveller ikke at rumme en hel historie, synes jeg. Men selv de ultrakort i Schlink's noveller kan give indtryk af at rumme et helt liv, en start, en slutning og en konklusion...

------------------------------------------------------------------------

La découverte de Schlink fût pour moi évidemment avec 'Le liseur' - magnifique petit roman, qui m'avait marqué lors de sa sortie il y a quelques années. Celui-ci est maintenant devenu un film hollywoodien qui sans doute a perdu la magie du livre - mais c'est une autre histoire!

Les histoires de Schlink est marqué par l'histoire de son pays - il est né pendant la guerre, et n'a pas veçu les impacts directement; mais il s'en inspire souvent. 'Amours en fuite' n'est néanmoins pas uniquement des histoires sur la guerre mais un recueil des nouvelles traitant d'un sujet universel... l'amour que nous cherchons et fuyons bien souvent.
Autant l'amour entre homme et femme, comme l'amour entre parents et enfants; nos perceptions d'un amour parfait comme nous l'imaginons dans nos rêves; l'amour à travers les différences culturelles et l'amour compliqué comme dans 'Les poids gourmands' où un homme vit avec trois femmes, qui finissent par s'en rendre compte et se rencontrer. Une nouvelle pleine d'ironie et cruauté. Une autre - 'La circoncision' - je l'avais déjà lu dans une édition à part entière; mais ce fût un plaisir de la relire.
Je ne suis normalement pas très fan des nouvelles - j'aime plutôt m'immerger dans une histoire longue et complète et souvent les nouvelles ne réussissent pas ce pari. Mais même les nouvelles les plus courtes dans ce livre arrivent à contenir toute une vie, un début, une fin et une conclusion et des personnages complets.

No comments: