Friday, November 7, 2008

Rue Sans-Souci - Jo Nesbø


  • French
  • November 2-6
  • 587 pages
  • Dansk titel: Sorgenfri

Jeg er totalt uorganiseret med Herr Nesbø - jeg startede med nr. 7 - så nr. 2, nr. 1 og nu nummer 4. Jeg synes uden tvivl, at der er forskel i kvaliteten af hans romaner - og som tidligere nævnt er jeg mest glad for dem, der foregår i Skandinavien - i Norge. Det gør denne i modsætning til Kakerlakkerne og Flagermusmanden.

Det er ikke som udgangspunkt en mordsag - men et bankrøveri, hvor røveren ender med at likvidere kassedamen. Derfor bliver den evigt "uheldige" Harry Hole blandet ind i en sag, som kommer vidt omkring i det norske undergrundsmiljø. Der er sigøjnermafiaer og politifolk, som er centrum for ulovligt våbensalg. Der er også Harry's tidligere elskerinde, som han tilbringer en aften sammen med - uden at kunne huske et sekund af det dagen efter; den dag, hvor Anna præcist findes død i lejligheden i noget, der tydeligvis skal ligne et selvmord.
Det går hurtigt - og der er mange detaljer som sædvanlig. Det er ikke en masse forskellige tråde, der ender med at gå op i en højere enhed - men snarere parallelle hændelser; men som gør det muligt for Harry at drage konklusion fra det ene til det andet for at nærme sig opklaringen.
Det er jo ikke dyb litteratur - men man får jo et forhold til den stakkels Harry, som på en uhyggelig barsk måde altid er lige på kanten af loven som politimand; som har et hav af fjender, der helst så ham smidt ud af korpset. Det er underholdning - jeg har ikke læst krimier i årevis, men det er faktisk ret forfriskende en gang imellem, og hans andre bøger følger uden tvivl på listen.
----------------------------------------------------------------------
J'avoue que ce le desordre total qui règne ici - je saute d'un livre à un autre sans respecter la chronologie. Ce qui n'est pas forcément dérangeant à part les fois où il fait allusion à un événement d'un polar précédent. Mais il fait ça même dans les livres plus récents - donc on arrive sans souci à suivre ;-)

Je trouve que la qualité de ses polars varie - je préfère toujours ceux qui se passent effectivement en Scandinavie - en Norvège - contrairement aux Cafards et L'homme chauve-souris.

Rue Sans-Souci est le nom de la rue où habite une ancienne petite amie de Harry Hole - le detective malchanceux (mais de la pire manière) de Jo Nesbø. Il y passe une soirée et se réveille avec un trou noir le lendemain - alors que son ex-maitresse ne se réveille plus du tout. Elle est trouvée morte - et cela ressemble à un suicide. Mais comme toujours cela mets Harry dans le pétrin; et il sera vite impliqué.

Parallèllement il y a des braquages - pas le domaine de Harry - jusqu'à ce qu'un caissière est tuéée pendant un braguage et que cela devienne un meutre... accidentel ou pas! Il y a comme d'habitude une panoplie de détails, des personnages et tout ça dans un rythme bien soutenu. Il y a la mafia tzigane, des trafiqueurs d'armes, des braqueurs de toutes les époques... et la fin n'est pas LA conclusion de tout ça. Mais Harry utilise un élément d'une histoire pour résoudre une autre - et ce n'est pas ennuyant - du tout!

Ce n'est pas non plus de la grande littérature - mais il en faut aussi de temps en temps comme ça. Je pense que je lirai aussi les autres polars - ça me change un peu de temps en temps, et c'est un genre que je n'avais pas touché depuis des années.

2 comments:

Dorte H said...

Lige en fodnote om Nesbø, som jeg er meget glad for.
Du skriver, at du synes bedst om de bøger, som foregår i Skandinavien. Hvis du kigger på det kronologisk, er det vel slet og ret fordi Nesbø er blevet dygtigere, siden han skrev de to første ;)

Nille said...

Dorte,

Velkommen til!

Det er der overhovedet ingen tvivl om, at du har ret i. Der er rigeligt af den anden slags romaner i verden - så udover, at han er blevet bedre så synes jeg bare, at det er smartere at skrive i et mere originalt miljø som Skandinavien jo er.

Jeg købte faktisk Frelseren i julen i DK; men til gengæld tror jeg ikke, at jeg orker den med nazisterne.