Sunday, May 25, 2008

The History of Costa Rica


  • English
  • May 17-24
  • 218 pages


Denne bog var én af de hjembragte ting fra ferien. Det kan selvfølgelig diskuteres om en sådan bog skal læses før eller efter en rejse... jeg havde nemmere ved at forstå visse ting ved at læse den efterfølgende. På den negative side kan så siges, at man opdager en del ting, som kunne have været interessante at udforske nærmere mens vi var der. Men så er der jo det dilemma med tiden - man kan aldrig nå til bunds i et lands kompleksitet på to uger.

Bogen gennemgår landets historie tilbage til de første kendte beboelser - ét interessant fænomen er de kugler af sten, som sammenlignes med andre uopklarede mysterier som statuerne på Påskeøen og Stonehenge. Det ville f.eks. have været interessant at se - men slet ikke i den del af landet, hvor vi opholdt os.
Derudover gennemgås landets koloniale historie - invasionen af de spanske conquistadors - og frem til vores moderne historie. Bogen giver et fantastisk indblik i et land, som er en blanding af kulturer - men som også har haft sine identitetskriser netop i kraft af at være det mest stabile land i Centralamerika. De forsøgte gennem lange perioder at 'positionere' sig som et hvidt demokrati - men fakta er, at der er en befolkning i alle farver, som hver især har behov for at håndhæve deres rødder og identitet.
De er selvfølgelig heller ikke gået udenom USA's forsøg på dominans - især under den nicaraguanske sandinist-revolutionære periode. Men de har formået at skabe et land i relativ rigdom - set i det kontinents målestok selvfølgelig.
Det er for mig altid mere interessant at læse en bog af denne type end en 'banal' guidebog - men knap så interessant, hvis man ikke har været i landet. Det var en god afrunding på en fantastisk rejse - og der blev videresøgt en del på nettet undervejs i læsningen ;-)

No comments: