Wednesday, October 3, 2007

Life of Pi - Yann Martel


Jeg ved ikke, om det er fordi der har været SÅ meget omtale af denne bog - lidt ligesom det var tilfældet med Coelho's Alkymisten, da den udkom. Jeg havde personligt lidt fornemmelsen af Kejserens nye klæder.... det var da en sød historie. Men jeg synes ikke, at al den livsfilosofi med kristendom, hinduisme og islam, som han skal igennem i starten af bogen bruges i situationen, hvor han sidder i sin redningsbåd. Og netop denne vision kunne have været brugt på en fin måde synes jeg.

At man til sidst ikke ved, hvad der virkelig er sket er bogens styrke - det, der gør den til en fabel - men der er (for) mange passager med uddybende beskrivelser af, hvordan han fabrikerer det ene og det andet for at overleve - og meget lidt om den psykiske kamp.

I diverse fora på nettet bliver den udråbt til BOGEN, som tør beskrive økumenisme bl.a. Man kan ganske givet bare se den som en historie - uden at grave dybere. For at se så meget i den, det ville jeg nok få svært ved. Måske ved en genlæsning....?

--------------------------------------------------------------------------------

Je ne sais pas si le buzz autour de ce livre a été trop grand - ou est-ce que je suis juste trop stupide pour capter un sens caché? En tout cas cette histoire du petit garçon à la dérive dans un canot de sauvetage avec un tigre royal, m'a paru comme si j'étais devant un tableau d'art moderne dont tout le monde parle - et je ne vois que un carré bleu.

La première partie raconte son enfance en Inde - surtout ses découvertes des réligions mondiales. Mais cette partie n'est pas assez reprise dans la grande partie qui est la traversée après le naufrage, où l'on suit surtout ses idées pour survivre avec et surtout malgré les animaux. Mais cela va très en détail sur les choses pratiques - et je n'y vois pas le livre décrit entre autres comme 'que c'était le premier des livres qui les suivraient toute leur vie' par une lectrice.

Peut-être en le relisant d'ici quelques années - qui sait?

3 comments:

Mia said...

Tak for anmeldelsen.

Jeg har lånt den på biblioteket men det ser ud til at den skal nedprioriteres lidt på listen, så jeg kan få læst nogle af de andre bøger fra biblioteket som jeg har liggende. Det lyder i hvert fald ikke lige som om at jeg bare må læse Pi's liv som noget af det første.

Rart at blive klogere :o) Jeg har nemlig også hørt meget ros af den. Men måske jeg rent faktisk godt kan li' den når jeg læser den. Nu må vi se :o)

Tak i hvert fald

NILLE said...

Nu er jeg jo ikke ekspert i noget som helst... det er bare min mening. Men hvis du læser den vil jeg meget gerne høre, hvad du synes!

Den er ikke svær at læse - overhovedet... men på franske hjemmesider går de helt i selvsving og sammenligner det midterste parti, som er tiden i redningsbåden med en allegori af middelalderen osv. osv.

Ergo er jeg meget uintelligent - eller også bliver der lige overfortolket temmelig voldsomt!

Mia said...

Der skal nok komme en anmeldelse på min blog når jeg får den læst :o)

Det lyder som om der overfortolkes ret voldsomt, men jeg er så heller ikke alt for god til at læse meget mellem linierne og se den dybere mening i bøgerne. Så hvis du er uintelligent, så joiner jeg dig ;o)