Thursday, October 6, 2016

Plutôt crever - Caryl Férey  • Fransk
  • 4.-5. oktober
  • 267 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Så blev det sandelig til bog nummer 800 på bloggen! 

Og det blev til en lille fransk stille thriller. Langt fra det mere makabre, som Férey er kendt for med sine danske oversættelser af Mapuche og Zulu. Begge de to var jeg faktisk lidt mystificeret over, og især var de jo ekstremt voldelige i passager. Jeg var meget mere begejstret for hans maori-saga, men den er ikke blevet oversat til dansk desværre. Det samme gælder denne lille roman fra 2002, hvor han endnu ikke var specielt kendt i Frankrig.

Politibetjenten Mc Cash - og det skrives altså med mellemrum, selvom det irriterer mine øjne - er irer med et glasøje, fraskilt, desillusioneret, narko- og alkoholafhængig .... er der nogen, der tænker Harry Hole? Eller for den sags skyld andre 'moderne' helte indenfor genren?

Men Féreys roman er fra 2002, så Harry Hole var altså opfundet af Nesbø.

Over for denne sympatiske mand har vi Fred og Alice. Fred er lidt af en flipper, der lever af at udgive et blad, som ingen køber, og som finansieres ved hjælp af filantropiske venner med sympati for verdens idealister. Alice er hans tegner på bladet - men pludselig møder hun op med en fødselsdagsgave .... en pistol med seks kugler, og en manual med udfordringer til Fred. 

Det starter desværre med mordet på en fransk politiker, da pistolen går af - og det var ikke planlagt. Men nu må de to på flugt. De forfølges i den ene ende af Mc Cash og i den anden ende af Luis og Martial. Luis er en baskisk uafhængighedsrebel, som havde en lille affære med Alice, hvorefter hun stjal hans pistol - som nu er på tur rundt i Frankrig. Martial er hendes bror, der ender som gidsel for Luis. 

Det er ikke hverken voldeligt eller detektivarbejde på højt plan. Det er en mere anderledes rytme , og selv til sidst var jeg lidt perpleks. Over politibetjenten, der lader en skyldig gå .... over et par ender, der var lidt for løse.

Men det var en god historie netop fordi den undgik al den unødige vold.

No comments: