Sunday, January 8, 2012

The Lake of Dreams - Kim Edwards
  • Engelsk
  • 5.-8. januar
  • 377 sider
  • Dansk titel: Endnu ike oversat
Da jeg skulle hente en anden bestilt bog forleden, tog jeg samtidig denne ud fra en positiv indskydelse, da jeg så den tæt ved kassen. Det var så en stor fejltagelse - men jeg var temmelig begejstret for Edwards bog Billede af et barn, som også er blevet til en meget smuk film. Men det betyder jo desværre ikke altid, at forfatteren næste gang kan begå en lignende roman.

Der er stadig tale om hemmeligheder - fortiede familieskygger, der kaster sig ind over andres liv. Her er det den næsten 30-årige Lucy, som bor i Japan med sin halvt japanske kæreste. Hun er arbejdsløs efter i mange år at have rejst kloden rundt - lidt rodløs efter at have forladt sit barndomshjem i USA sommeren efter hendes fars tragiske druknedød ved søen, der hører til familiens store ejendom.

Hun rejser hjem på en ferie, og falder over nogle gamle breve, som får hende til at iværksætte en større undersøgelse baseret på en intuition om, at der er mysterier i familien, som ingen kender til længere - eller ikke vil snakke om. Brevene sætter hende på sporet af oldefaderens søster, som er faldet i unåde, og har været helt væk fra familiehistorien. Ganske hurtigt finder hun historien, som er hundrede år gammel - om den unge engelske pige Rose, der bliver voldtaget af godsejersønnen og med tavshedspengene rejser til USA med sin bror. Da Rose som ung kvinde bliver viklet ind i feministbevægelsen for kvinders stemmeret, og blandt bliver fængslet, opdrager hendes bror Joseph den lille Iris med sin kone.

Iris ved ikke, hvem hendes rigtige mor er, da Rose vælger for barnets skyld at hun skal blive hos broren; indtil denne vil have hende ud at tjene, da de selv venter barn. Og dermed afskæres en gran af familiens stamtræ, indtil Lucy genfinder sporene i gamle glasmosaikker i en nedlagt kirke i området. Det bliver pludselig til mange elementer: Historien om landet, der skal sælges og som oprindeligt var indianernes; historien om Rose og hvordan hun senere i livet finder sammen med den berømte glasmosaikkunstner, og de sammen laver en serie vinduer til en lille kirke, som hylder kvinderne i Bibelen - og har Rose som model. Historien om Lucys skyldfølelse over faderens død og hendes manglende evne til at blive i et forhold eller lade folk komme tæt på sig. Historien om gamle stridigheder mellem den afdøde far og hans bror, der nu vil opkøbe indianernes land og bygge ejendomme på det - og derved ødelægge både kirken og naturen. Historien om gamle kærester, om moderens forhold til en ny mand..... ganske enkelt: Alt alt for mange historier!!!

Edwards har da også selv utroligt svært ved at følge dem alle til døre - og på trods af utroligt mange gentagelser, som kunne have været undgået og givet plads til at fuldende de andre historier, så er det meget frustrerende læsning, der totalt mangler poesien fra hendes tidligere bog.

Ydermere har hun lavet et helt stamtræ sidst i bogen, men roder selv konstant rundt i aldre og tidspunkter - og det kan jeg altså slet ikke have. Jeg giver som hovedregel aldrig op i midten af en bog - men til gengæld kan man til tider være meget lettet, når man når til vejs ende. Det var virkelig tilfældet med dette impulskøb.

No comments: