Wednesday, July 8, 2020

Pige, kvinde, andet - Bernardine Evaristo



























  • Engelsk
  • 5.-8. juli
  • 464 sider
  • Originaltitel: Girl, Woman, Other

Sidste sensommer læste jeg den meget smukke historie om det aldrende caribiske homoseksuelle par Barrington og Morris. Jeg lovede mig selv at kigge efter flere romaner fra denne engelske forfatter med afrikanske rødder fra en nigeriansk far.

Nu har hun udgivet en ny roman, som vandt Booker Prize sidste år (som den første kvindelige sorte forfatter) - og er i en smuk paperback-udgave. Titlen er intrigant og efter læsningen forstår man den til fulde. Det er også en roman, der rammer plet i disse #blacklivesmatters-tider - men det vidste hun jo ikke, da hun udgav den.

Men der er ingen tvivl om, at Evaristo er en stærk fortaler for inklusionen af sorte, og samtidig er hun overbevist feminist. 

Disse to strømninger går gennem hele romanen, som er opdelt i fire hovedkapitler, som hver fortæller historien om tre kvinder, som hat noget til fælles - familie, venner, kolleger.

De tolv kvinder, vi møder, har alle en forbindelse til en afrikansk historie; der er kvinder med nigeriansk, gambiansk, caribisk - men også hvid - baggrund.
Et andet gennemgående tema er seksualitet; således er hovedpersonen i den første hovedhistorie, Amma, en lesbisk sort kvinde, som endelig får succes som teaterinstruktør. Hendes livskamp har fokuseret på principper om at være tro mod sine rødder - og premieren på teaterstykket er på nogle måder den røde tråd, der binder alle kvinderne sammen.

De er vidt forskellige; men har alle en problemstilling at forholde sig til. Carole, som får en stor karriere i bankverdenen og på mange måder fornægter sine afrikanske rødder - hendes mor derimod holder fast i madkulturen og føler sig svigtet af datteren. Megan er en ung pige, som bliver til Morgan og skal forstå den kringlede verden af trans - i alle dets former.

Alle kvinderne bærer på en historie om undertrykkelse i en eller anden form; den kan komme af deres race, religion, seksualitet, sociale status... men for alle fordi de er kvinder.

Hele bogen er skrevet i korte brudte sætninger, som man lige skal vænne sig til. Der er ingen punktummer og alt er med små bogstaver. Men når man først er inde i det, giver det et meget effektfuldt nærmest lyrisk flow til historierne.

Det er svært at sige for meget uden at ødelægge hele spændingen her; men det er absolut en stærk roman, som virkelig kan anbefales - og nu skal jeg investere i hendes tidligere romaner.
Man kan kun håbe, at de bliver oversat til dansk! 

No comments: