Monday, July 20, 2020

Elskede - Toni Morrison


























  • Engelsk
  • 17.-20. juli
  • 352 sider
  • Originaltitel: Beloved

Toni Morrisons havde skrevet fem romaner inden hendes mesterværk Beloved udkom i 1987; alle romaner, der var skrevet mens hun arbejdede og forfatterskabet var lidt sekundært i hendes liv.

Hendes stærke afroamerikanske stemme fik hende dog til endelig at opgive arbejdet for at hellige sig skriveriet; og seks år efter udgivelsen modtog hun Nobels Litteraturpris som den første farvede kvinde nogensinde. Obama var en af de mest prominente personer til at tale ved hendes begravelse sidste år, da hun døde 88 år gammel - og med et hav af priser og værker som arv.

Hendes historier er stærke vidnesbyrd om afroamerikanernes historie; og de er vel alle en form for klassikere nu. Dog er det først nu, at jeg læser hende - og jeg må indrømme, at det ikke var helt nemt!

Elskede foregår lige efter den Amerikanske Borgerkrig; i 1873 i en lille by i Ohio. Der bor Sethe, en tidligere slave, sammen med sin datter, Denver, i huset, som kaldes 124 efter husnummeret. De lokale undgår så vidt muligt huset, da de alle mener, at det er hjemsøgt af et spøgelse. Til tider bliver spøgelset gal, og møbler og ting flyver frem og tilbage. Sethe og datteren mener, at det er spøgelset af den datter, hun dræbte, da denne var to år gammel. 

Hendes to sønner er flygtet fra hjemmet som teenagere; og bedstemoderen, som kaldes Baby Suggs, er nu også død. Så kommer Paul D. - en mand, der også var slave på den samme plantage som Sethe (og Baby Suggs). Sethes mand, Halle, er hun blevet adskilt fra under flugten fra plantagen - og Paul D. havde et godt øje til hende allerede, da hun var ung.

Ind i denne allerede komplicerede verden, hvor grænserne mellem de døde og de levende er flydende, kommer så Beloved. En dag sidder den unge pige blot foran huset, og Sethe er overbevist om, at det er reinkarnationen af den lille datter hun dræbte for at undgå at hun skulle leve som slave. 

Beloved var samtidig det eneste ord hun kunne få på datterens gravsten, da hvert bogstav kostede sex med graveren - hun magtede ikke mere end de syv bogstaver!

Beloved bliver et symbol på Sethes smerte og psykologiske eftervirkninger af tiden som slave. Sethe bruger alle sine penge på mad til hende, og hun vokser sig lige så stor som Sethe skrumper ind. Det hele er jo selvfølgelig samtidig meget metaforisk; og det er ikke nemt at komme helt ind i denne verden, hvor alt er så diffust mellem levende, døde og spøgelser. En verden, som også nærmer sig de animistiske pricipper om, at alt er levende - uanset død. 

Men det er også en grusom smuk fortælling om de ar, det efterlod på de frie slaver. De var ikke frie overhovedet! Deres børn levede under forældrenes traumer. De havde ikke normale forhold med ægteskab og samliv; ofte var deres børn resultatet af mange forhold - og en altid fraværende fader og mand. Deres selvrespekt er ødelagt for altid - og når man sammenligner med det moderne USA 150 år efter krigen - og slaveriets - afslutning, så er det jo åbenlyst, at der er nogle kollektive ar, som er blevet en nærmest integreret del af den afroamerikanske kultur desværre.

Derfor er Beloved så vigtig en bog; som resten af hendes forfatterskab uden tvivl er det. BelovedI er en del af en trilogi om afroamerikansk historie; og jeg skal læse mere af hende. Men som et første bekendtskab må jeg også sige, at det er tungt at komme igang med. Og smerten hele vejen igennem er også stor; men smukt skrevet er det.


No comments: