Monday, February 4, 2019

Fletningen - Laetitia Colombani


























  • Fransk
  • 31. januar - 1. februar
  • 240 sider
  • Originaltitel: La tresse

For at lave en fletning skal man bruge tre hårlokker; tre "tråde" skal flettes sammen til en helhed - og på samme måde bruger Colombani i denne lille roman treenigheden som symbol for de tre kvinder, hvis liv kommer til at berøre hinandens. Uden at de ved det. 

Smita er en ung mor på bunden af det indiske kastesystem; hendes job - som hendes mors før hende - er at samle andres afføring sammen.... med hænderne! Hun vil et bedre liv for sin datter; men da de sætter hende i skole, udsættes hun blot for mobning af læreren - en urørlig kan ikke slippe fri af sin status i Indien. Hendes mand er apatisk og accepterer deres skæbne; men Smita tager datteren og rejser væk. 

Giulia er ung kvinde på Sicilien, hvis familie i generationer har drevet et parykfabrik. Deres råvarer er det hår de indsamler fra øens beboere. Da hendes far får en blodprop er hun pludselig nødt til at tage ansvar for firmaet - og samtidig møder hun den unge sikh Kamal, som hun forelsker sig i.

I Canada er Sarah en hardcore singlemor advokat, der vil ofre alt for arbejdet - hendes tre børn fra to ægteskaber kommer efter; og hendes helbred kommer absolut til sidst. Så da hun får konstateret kræft handler det mest om at skjule det, og fortsætte som før.

De tre kvinders skæbner flettes sammen; og det er til dels ret forudsigeligt at se, hvor det bærer hen. Det gør ikke historien dårligere; selvom en så lille roman ikke kommer nok i dybden med personerne. Der kunne sagtens have været mere fylde i deres personer og deres liv - men historien handler primært om den fletning, der binder den sammen.

Bogen har haft enorm succes i Frankrig - og med rette! De tre kvinder mødes aldrig; de kommer aldrig til at vide, at det hår som den ene ofrede i et indisk tempel for at få spirituel hjælp til at blive til noget i verden, senere vil blive forarbejdet af en italiensk kvinde for at blive solgt som paryk til en canadisk kræftramt kvinde. Men det er måske netop her det poetiske ligger - i at vi tænker over, hvem der er med til at skabe den enorme kæde af sammenhæng, som udgør en verden, et samfund - og vore skæbner.

Vi får i små glimt at vide, hvordan det kommer til at gå - og det er fint; jeg manglede principielt ikke mere. En smuk lille roman, som kun kan anbefales, hvis den udkommer på dansk.

No comments: