Tuesday, May 5, 2015

Fiora et la vengeance - La Florentine I - Juliette Benzoni  • Fransk
  • 30. april - 5. maj
  • 890 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Nu er jeg jo blevet helt bidt af disse historiske romaner, hvor Benzoni får blandet sine fiktive personer ind i historien, som den var - med de omskrivninger, der jo nødvendigvis må være, når man kreerer dialoger for personer, der enten aldrig har fandtes eller har været døde i århundreder.

Det er faktisk fire romaner, der er presset sammen i to murstenstykke bind med to i hver; så denne indeholder de to første dele, hvor vi starter i Frankrig i 1457, hvor en italiensk handelsmand ankommer til byen for forretninger. Her havner han midt i en henrettelse af et ungt søskendepar, som er anklaget for incest. Den slags fandtes selvfølgelig - men blev også straffet med dødsstraf, da det var at gå direkte mod Guds ordrer. Den unge kvinde var gift med en lokal adelsmand, som behandlede hende grusomt, og selvom de havde nået et få en lille datter, flygtede hun med broderen, hvis barn hun fødte nogle dage inden de blev henrettet.

Den italienske handelsmand tager den nyfødte med tilbage til Firenze - i Médicis-perioden - og opdrager hende som sit eget uægte barn.

Knap 18 år senere er hun (selvfølgelig) en ung smuk kvinde, og snart giftemoden - men hun forelsker sig i den forkerte. En fransk besøgende, der vil have penge til at finansiere Karl den Dristiges krigstogter mod den franske konge Ludvig XI. Han finder ud af hendes hemmelighed, og tvinger faderen til at vie dem - men lover, at han vil forsvinde efter bryllupsnatten. Han har fået pengene til sin fyrste; men har også giftet sig uden dennes samtykke, og med en, han aldrig ville få godkendt. Den unge Fiora ved intet om alt dette - indtil faderen pludselig dør, og alle sandheder kommer frem.

Det er en lang rejse, der nu følger - på flugt fra pavelige udsendinge; solgt til et bordel og endelig ved kong Ludvig XI's hof inden hun bliver taget til fange af Karl den Dristige, og må følge hans krigstogter mod franskmænd og schweizere som hans personlige gidsel.

Bogen giver et glimrende indblik i samtidshistorien omkring Firenze i dens storhedstid men også denne fantastiske personlighed som Karl den Dristige var - og ender med hans død på slagmarkerne ved Nancy i begyndelsen af 1476. Der har Fiora genfundet sin husbond, Philippe - men vil stadig ikke underkaste sig kvindens rolle ved at sidde hjemme på slottet og vente på sin soldat. Der er jo næsten lige så mange sider i næste tykke bind; og sikkert en retur til Italien og et nyt møde med nogle af de personer, vi krydser i denne del af sagaen.

Men det er fænomenal historisk skrivning selvom det til tider kan have lidt anslag af for rosenrød litteratur - man bærer dog over med det for alle de historiske detaljer.

2 comments:

Rasmine said...

Da jeg så billedet af bogen, tænkte jeg, at den kunne være noget for mig, men så læste jeg om den og tabte lysten. I det mindste fik jeg da læst lidt på fransk ;-)

Nille said...

Rasmine,

Altid godt, at du fik læst på fransk - og det er en speciel genre, hun skriver Benzoni. Men jeg er jo en tosse efter alle de historiske detaljer - og især fordi de virkelig er korrekte, hvilket er alt for sjældent!