Sunday, June 30, 2013

Stoner - John Williams
  • Engelsk
  • 26.-29. juni
  • 278 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

For nylig læste jeg en del om en genudgivelse af en amerikansk roman fra 1965; og faldt over den i den engelske boghandel - forsiden var jo allerede i sig selv yderst tiltalende. Og romanen er intet mindre end en lille litterær perle, som virkelig fortjente en renæssance.

John Williams var en for mig totalt ukendt amerikansk forfatter;  han kom fra små kår og endte som assisterende professor ved et amerikansk universitet. Der er en del ligheder med hans antihelt i Stoner!

William Stoner - bogens hovedperson - er søn af landmænd, og udset til at overtage familiens gård. Men som ung mand sendes han til den nærliggende bys universitet for at studere landbrug; der åbnes hans øjne dog for litteraturen, og han ændrer sin livsbane. Han skifter studier til engelsk litteratur, og tager selvsagt ikke tilbage til familiens gård. Han har lidt kontakt til forældrene, som kun kommer da han nogle år senere gifter sig med den unge Edith.

Hun kommer fra en helt anderledes velstående familie, og på trods af en lidt aparte kurtisering accepterer hun hans frieri. Men hun er ude af stand til at vise eller føle kærlighed, og deres ægteskab er skiftevis dybt ensomt og ulykkeligt eller en magtkamp over forholdet til deres eneste barn - datteren Grace.

Stoner fortsætter blot sit stille liv som lærer; han avancerer ikke og nærer ingen ønsker om det. Han har nogle konflikter med andre lærere på grund af hans principper om undervisning, og det skaffer ham en livslang fjende i kollegaen Lomax. Det bliver derfor også Lomax, der får ødelagt hans eneste store kærlighed, da han som 40-årig indleder et forhold til en langt yngre kollega. Edith accepterer det med hovmod og ironi, men lader det fortsætte - skilsmisse kan der ikke blive tale om. Og til sidst må Stoner indse, at han må opgive det for at holde fast i det eneste han kan - at undervise.

Hans historie er uendelig banal; et stille liv uden nogle udskejelser - bortset fra affæren - et dårligt forhold til datteren, som ender med at blive gravid blot for at komme væk fra huset. Hans år fra kærlighedsaffæren er slut forløber uden nogen form for hændelser - og han er en total antihelt. Ude af stand til at gøre op med den tyranniske kone eller selv tage ansvar for sit liv. Han flyder med og kan ikke forestille sig andet end at trisse rundt i universitets gange - og da han endelig skal pensioneres, dør han af kræft.

Det lyder ikke opmuntrende - og det er det jo heller ikke. Men det er skrivestilen om dette helt almindelige, kedelige, ordinære liv, der gør denne bog så speciel. Midttresserne i amerikansk litteratur var nok mere avantgardistisk end dette - og måske er han derfor forblevet lidt i ukendtheden. Men det er bestemt en smuk bog, der kan anbefales.

No comments: