Sunday, January 13, 2013

Hopper - Rolf Renner

  • Fransk
  • 13. januar
  • 95 sider

Man kan selvfølgelig diskutere om man skal læse om en kunstner og hans værker før eller efter en udstilling? Jeg købte denne gennemgang af Edward Hoppers værker på den store udstilling i Paris i går, og med billederne frisk i min erindring læste jeg dem i dag.

Havde jeg læst den inden, havde forfatterens tolkning præget min oplevelse på udstillingen - og jeg havde kigget efter de billeder, jeg havde set i bogen. Ved at læse den efterfølgende har jeg dannet mig mine indtryk, og kan sammenligne dem med forfatterens.

Jeg kan erindre min oplevelse af malerierne, og glæde mig over de nye, som er i bogen og ikke på udstillingen. Det er for mig den ultimative måde at optimere en udstilling - især, hvis det gøre i hurtig forlængelse af hinanden selvfølgelig.

Derudover gav såvel udstilling som bogen mig et langt mere nuanceret på Hoppers kunst end det, som er delvist ødelagt af plakatproduktionen og misformationen af visse af hans værker. Her er vi tilbage i det essentielle, og hvis man ikke vil bruge måneder på et dybdegående studie er Taschens kunstbøger helt aldeles glimrende til formålet.

2 comments:

Bjørg, mellom linjene. said...

Eg kan anbefale den norske novellesamling Rom ved havet, rom i byen av Frode Grytten. Det er ti noveller, alle inspirert av Hopper sine malerier. Veldig fin måte å nærme seg Hopper sine verk på, synest eg.

Nille said...

Bjørg,

Velkommen til - og mange tak for det gode råd. I forbindelse med udstillingen var der på museets hjemmeside lavet en række små kortfilm med udgangspunkt i malerierne - men ideen om noveller er rigtig god!

Den må jeg forsøge at finde på bokmål - for nynorsk er jeg ikke så stiv i at læse.

Tak for tippet!